Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful MISA, Gregorian Bivolaru, încarcerat imediat după sosirea la București

bivolaru.jpeg

Liderul MISA, Gregorian Bivolaru
Liderul MISA, Gregorian Bivolaru

Liderul MISA, Gregorian Bivolaru, a fost adus vineri din Franța în România. El a fost încarcerat la Centrul de Arest Preventiv al Poliției Capitalei.

"În urma cooperării poliţieneşti internaţionale cu autorităţile judiciare din Franța, la data de 22 iulie, poliţiştii din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – I.G.P.R. au efectuat o misiune de preluare, sub escortă, a unui bărbat de 64 de ani, pe numele căruia este emis un mandat de executare a pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de act sexual cu minor. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române. Acțiunea a beneficiat de sprijinul celorlalte agenții de aplicare a legii, cu competențe în domeniu", se anunță într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Curtea Supremă din Franța a decis definitiv la data de 13 iulie să îl extrădeze în România pe Gregorian Bivolaru pentru a își ispăși pedeapsa de șase ani de închisoare pentru trafic de persoane, dispusă în iunie 2013 de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Gregorian Bivolaru a plecat din România în anul 2004 iar în 2005 a primit azil politic în Suedia. Pe 26 februarie anul acesta, a fost prins de autoritățile franceze în timp ce se afla la un târg în Paris. Pe parcursul judecării cererii de extrădare, autoritățile suedeze au informat magistrații francezi că îl mențin pe Gregorian Bivolaru ca azilant.

Liderul MISA a figurat pe lista Agenţiei poliţiei europene (Europol), printre cei mai căutaţi infractori, alături de persoane precum Salah Abdeslam, dat în urmărire pentru implicare în atacurile teroriste comise la Paris în noiembrie 2015.