Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Atac armat la un mall din Munchen. Zece persoane au murit, inclusiv atacatorul

atac_munchen.jpg

Foto: Matthias Balk/dpa/AFP
Foto: Matthias Balk/dpa/AFP

(ÎN ACTUALIZARE) Cel puţin nouă persoane au fost ucise şi mai multe rănite, după ce o persoană înarmată a deschis focul într-un centru comercial (Olympia) din Munchen, în sudul Germaniei. Atacul a început la un restaurant McDonald's. Atacatorul s-a sinucis ulterior, informează poliția.

ACTUALIZARE 36: Trecem printr-un moment îngrozitor pentru țară, spune cancelarul german Angela Merkel, după reuniunea Consiliului de Securitate.

ACTUALIZARE 35: "Veniţi la Mallul Olympia vineri la ora 16.00; vă voi da ceva ce vreţi, dar nu prea scump"  - ar fi mesajul pe care atacatorul l-ar fi postat pe facebook, înaintea crimelor, anunță un oficial din poliție, citat de Associated Press

ACTUALIZARE 34: Autorul atacului nu ar avea legătură cu vreo organizație teroristă. Pare să fi avut probleme psihice, acutizate de jocurile video, anunță poliția

ACTUALIZARE 33: Până la acest moment, potrivit datelor obţinute de Ministerul Afacerilor Externe, printre victimele atacului de la Munchen nu se află cetăţeni români.

 

 

ACTUALIZARE 32: Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe Facebook în urma atacului din Munchen: ”Condamn cu fermitate atacul armat care a avut loc în această seară, la München. Din păcate, oameni nevinovați cad în continuare victime violenței extreme și complet nejustificate. Astfel de crime pline de lașitate trebuie pedepsite cu promptitudine și cu maximă severitate. Sunt necesare noi eforturi ale comunității internaționale pentru a crește capacitatea de prevenție și de acțiune, cu folosirea tuturor mijloacelor disponibile, care pot fi utilizate. Gândurile mele se îndreaptă acum spre familiile și apropiații celor care și-au pierdut viața sau au fost răniți. Sunt în legătură cu autoritățile române competente, care depun toate eforturile pentru a afla dacă printre victime sunt și cetățeni români și a acorda asistență necesară, dacă este cazul”.

ACTUALIZARE 31: O variantă vehiculată este că atacul din Germania ar putea fi opera unui naţionalist nemulţumit de politicile favorabile imigraţiei, deşi nu este exclusă ipoteza unui atentat islamist. Grupurile de extremă-dreapta au criticat dur politicile Guvernului Angela Merkel favorabile imigraţiei. În ultimul an, au existat numeroase atacuri la centre pentru imigranţi din Germania, în contextul în care, în 2015, pe teritoriul Germaniei au intrat 1,2 milioane de extracomunitari veniţi din Orientul Mijlociu şi din Africa. În plus, atacul de la Munchen intervine la exact cinci ani de la masacrul comis la Oslo de un extremist de dreapta, Anders  Breivik, care a omorât 77 de persoane pentru că se opunea imigraţiei şi multiculturalismului.

ACTUALIZARE 30: Președintele american Barack Obama a dat asigurări că Germania va primit tot sprijinul de care are nevoie. "Cum se știe, au avut loc mai multe atacuri armate în Germania, dar încă nu știm cu exactitate ce se întâmplă acolo. Evident, inimele noastre sunt alături de cei care au fost răniți. Este încă o situație în desfășurare, iar Germania este unul dintre aliații noștri cei mai apropiați așa că le vor oferi tot suportul de care vor avea nevoie în a face față acestor circumstanțe", a spus Obama.

 

Sursa: youtube

ACTUALIZARE 29: Poliţia germană a confirmat că un individ s-a sinucis, verificând dacă este vorba de autorul atacului. Conform unor surse, un cadavru a fost găsit la circa un kilometru de zona în care a avut loc atacul. Poliţia verifică dacă este cel al autorului atacului. Revista Focus a relatat că un bărbat ar fi fost împuşcat de forţele speciale ale Poliţiei (SEK).

ACTUALIZARE 28: Televiziunile prezintă imagini filmate la scurt timp după atac. Forțele de ordine înarmate au încercuit mall-ul atacat, în timp ce sute de oameni speriați sunt evacuați.

 

Sursa: youtube

ACTUALIZARE 27: Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și șefa diplomației UE, Federica Mogherini, au declarat că întreaga Europă este alături de Munchen, după atacul armat din capitala Bavariei.

ACTUALIZARE 26: Președintele german, Joachim Gauck, s-a declarat "îngrozit" de "atacul criminal" de la Munchen. "Atacul criminal de la Munchen mă îngrozește în cel mai înalt grad", spune el într-un comunicat, exprimându-și solidaritatea față de rudele și apropiații victimelor. El mai precizează că se simte apropiat de "cei care sunt în teren să-i protejeze pe oameni și să salveze vieți".

Marc Mueller via Reuters

ACTUALIZARE 25: Ministerul de Externe de la București condamnă în termenii cei mai fermi atacul armat care a avut loc vineri la Munchen: "Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea tuturor actelor de acest tip și respinge cu tărie violențele, indiferent de rațiune și forma de manifestare, îndeosebi pe cele care pun în pericol viețile oamenilor".

ACTUALIZARE 24: Poliția anunță că a mai găsit o persoană decedată în interiorul centrului comercial. Bilanțul a ajuns astfel la nouă morți.

ACTUALIZARE 23: Cel mai recent bilanț oficial al Poliției arată opt morți.

ACTUALIZARE 22: Guvernul german a convocat o reuniune de urgență la cancelaria din Berlin, în contextul atacului armat de la Munchen (DPA și Reuters). Un clip în care unul dintre atacatorii din Munchen strigă "Sunt german" şi proferează ameninţări în timp ce ţine o armă în mână este distribuit intens pe reţelele de socializare după atacul din Munchen.

Sursa video: YouTube

 

 

Traducerea dialogului dintre atacator și oamenii care l-au filmat:

"- Are o armă, tocmai a încărcat-o!
- Sunt german!
- Eşti un nimic!
- Eu sunt născut în Germania!
- Ţie ar trebui să îţi fie tăiat capul.
-Am fost la terapie.
-Ar trebui să mergi la psihiatru, nenorocitule!
- Nu am făcut nimic.
- Taci din gură!
- Lăsaţi-vă în jos"

ACTUALIZARE 21: Președintele american, Barack Obama, a promis să acorde sprijin Germaniei, după ce indivizi înarmați au deschis focul într-un mall de lângă Stadionul Olimpic din Munchen.

ACTUALIZARE 20: Informatiile sunt confuze. Nu există indicii ale unui atac terorist islamist, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției din Munchen, după atacul dintr-un centru comercial de lângă Stadionul Olimpic din capitala landului german Bavaria (Reuters).

Foto: Reuters/Non-stop News via Reuters TV

Foto: Reuters/Non-stop News via Reuters TV

ACTUALIZARE 19: Ministerul de Externe de la București are în atenție incidentul de la Munchen și a întreprins în regim de urgență demersurile specifice pe lângă autoritățile competente locale, pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la circumstanțele producerii acestuia și cetățenia victimelor, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

ACTUALIZARE 18: Poliţia germană consideră că atacul comis în centrul comercial din oraşul Munchen este de tip "terorist", informează Reuters."Există suspiciuni că este vorba de un atac terorist", a transmis Poliţia din Munchen.

Video France24

ACTUALIZARE 17: Poliţia din Munchen a anunţat că "trei atacatori" sunt căutaţi în continuare în urma atentatului, părând să infirme informaţiile de presă privind sinuciderea unuia dintre ei.

ACTUALIZARE 16: Presedintele francez, Francois Hollande, i-a transmis cancelarului german, Angela Merkel, un mesaj personal de sprijin (AFP).

ACTUALIZARE 15: Poliția din landul Bavaria le cere șoferilor să evite autostrăzile din jurul orașului Munchen, transmite postul de radio din Bavaria, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 14: Unul dintre autorii atacului comis într-un centru comercial din Munchen s-a sinucis, anunţă surse citate de revista Bild. Individul s-ar fi împuşcat în cap şi a decedat. Informatiile nu au fost confirmate de Politie.

ACTUALIZARE 13: Cinci persoane au murit, este anunţul oficial al poliţiei. Ar fi implicaţi cel puţin trei atacatori. Se presupune că sunt încă în Munchen, spune în faţa presei purtătorul de cuvânt al poliţiei,

ACTUALIZARE 12:  Atacatorii sunt în continuare în libertate, anunţă purtătorul de cuvânt al poliţiei din Munchen. Spre oraş se îndreaptă trupe din întreg landul. 

ACTUALIZARE 11: A apărut hashtagul #OffeneTür, prin care cei blocaţi pe străzi sunt găzduiţi temporar de cei care locuiesc în zonă sau sunt ajutaţi cu indicaţii 

ACTUALIZARE 10:  Autorităţile au decretat "stare specială" la Munchen. Poliţia gestionează „o ameninţare teroristă acută”, informează Reuters. 

ACTUALIZARE 9: Poliţia anunţă că suspectează un atac terorist. Ar fi vorba de cel puţin doi atacatori, susţin surse din serviciile de securitate pentru agenţia Reuters. 

ACTUALIZARE 8: Pe reţelele de socializare apar imagini şi filmări de după atacul de la centrul comercial, inclusiv cu victime care sunt luate de ambulanţe. Rețeaua de socializare Facebook a activat funcția Safety Check.

ACTUALIZARE 7: Gara centrală a fost evacuată. Transportul în comun este suspendat pe majoritatea liniilor. 

ACTUALIZARE 6Consulatul român  la Munchen a cerut autorităţilor germane date privind cetăţenia victimelor

ACTUALIZARE 5: "Situaţia este confuză" – transmite poliţia pe contul de Twitter. Populaţiei i se cere să evite locurile publice şi să nu publice poze cu dispozitivul forţelor de intervenţie, pentru a nu-l ajuta indirect pe atacator (atacatori).

ACTUALIZARE 4: Trei persoane au murit în atacul de la centrul comercial, anunţă ministrul bavarez de interne, citat de Reuters.     

ACTUALIZARE 3: CNN relatează că ar avea loc mai multe incidente armate în oraş. Nu este clar dacă atacatorul sau atacatorii de la mall sunt în libertate. 

ACTUALIZARE 2: France Presse susţine că bilanţul victimelor ar putea fi mult mai mare. Informaţia este confirmată de un purtător de cuvânt al poliţiei, pentru agenţia DPA. 

ACTUALIZARE 1:  Informaţii neconfirmate oficial indică un atacator. Poliţia din Munchen cere populaţiei să evite zona.