Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnalist român la Munchen: Un oraș șocat, dar ușurat

munchen_rfi.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr REUTERS/Michael Dalder

Munchen este un oraș șocat, dar ușurat, spune, la RFI,  jurnalistul Mihai Rusu, stabilit acolo. Cel mai probabil, atacatorul, un tânăr de 18 ani cu orgini iraniene, a acționat impulsiv, după ce a furat pistolul tatălui.

Mihai Rusu spune că situația s-a stabilizat, că transportul în comun a fost reluat și că atacul, dincolo de tragedia în sine, a arătat și solidaritatea celor din München, care și-au deschis ușa în orele de panică și confuzie pentru a-i adăposti pe cei rămași în stradă. Germania nu se va transforma într-un stat care își monitorizează în permanență cetățenii, spune jurnalistul, pentru RFI:

" Un singur autor care a avut pur și simplu o chestiune de rivalitate, i s-a ars o siguranță. Nu vorbim de un cadru islamist, un cadru religios. Nu vorbim de o motivație islamistă, ci pur și simplu de o revoltă, un rebel care nu și-a găsit locul și a încercat să-și facă dreptate cu arma tatălui. Sunt două milioane de oameni, sunt două milioane de întrebări. Dar problema trebuie redusă la cetățean. Nu pot forțele de ordine, autoritățile, să controleze. S-a pus întrebarea: Ne transformăm noi, ca stat german, într-un stat dictatorial, să observăm permanent, 24 de ore, pe fiecare cetățean? Sau lăsăm spațiu liber și fiecare decide cum trebuie să se comporte și să respecte legile? Deci autoritățile germane au încredere în cetățeni. Rămân în continuare foarte atente, rămân în stare de alertă, dar nu vor introduce sistemele de siguranță și observație individuală, așa cum le cunoaștem din statele autoritare. "

 

"Pentru câteva ore, Münchenul nu a mai existat. Însă partea frumoasă, partea civică...trebuie să știți că Münchenul este un oraș multietnic, multicultural...Exemplul civic de solidaritate a fost fenomenal. Oamenii care aveau locuințe în jurul acestui Centru Olimpic și-au deschis locuințele pentru acele persoane care erau pe stradă și care nu-și găseau locul sau nu puteau să ajungă. Iar mulți au dormit pentru că nu mai puteau să ajungă acasă. Mulți au fost primiți în gazdă. În această nenorocire am avut un exemplu splendid de solidaritate civică, ceea ce diminuează acest act."

 

 
Asculta AICI interviul cu jurnalistul Mihai Rusu, de la Munchen: