Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion M. Ioniță la RFI: Europa de astăzi este un mediu care duce la acte extreme. Actul terorist a devenit o prezență în spațiul public

Teoria atacurilor izolate nu se suține până la capăt, crede jurnalistul Ion M Ioniță. El spune, la RFI, că în Europa de astăzi este un mediu care duce la acte extreme, în care tinerii sunt primii vulnerabili și predispuși radicalizării:

Ion M. Ioniță: A devenit o prezență în spațiul public actul terorist. Și atunci evident că mai ales tinerii radicalizați sau tineri cu probleme, vâzând asemenea atrocități, încep să crească cu ideea că așa ceva se poate face, că esdte un act care cine știe ce semnificație poate să aibă în mintea lor.

Rep: Este un fenomen prezent în toată Europa?

I.M.I.: Sigur. Este un fenomen prezent și care cred eu că se extinde. A scăpat de sub control această componentă de prevenire.

Rep: A apărut această întrebare, deja clișeu. Să fie acesta noul normal? Toată lumea se întreabă.

I.M.I.:  Nu, nu este noul normal. Dar societatea occidentală trebuie să învețe că are o provocare cu totul nouă. Aceasta este marea provocare a societății de astăzi: felul în care face față tendinței de radicalizare a noii generații. Mulți dintre acești tineri nici măcar nu au cunoscut țările din care părinții lor provin.  Au fost educați, au crescut în cartiere  din Occident și iată că ajung să comită crime îngrozitoare, să se radicalizeze și atunci rămâne această întrebare: Cum reușește societatea occidentală să prevină aceste fenomene? Și cred că nu avem un răspuns în acest moment. Numai patrule pe străzi nu rezolvă problema.  Cetățenii sigur vor cere mai multă siguranță. Vor să vadă instituțiile în acțiune, dar în asemenea situații, de obicei, după ce ce întâmplă evenimentul se poate face ceva. Trebuie o schimbare majoră.

Rep.: La acest moment autoritățile naționale sunt evident defazate ? Sunt prinse evident pe picior greșit?

I.M.I.:  E foarte greu să știi ce e în mintea oamenilor. N-ai cum să pretinzi să ai un control atât de detaliat, când cineva decide să pună mâna pe o armă, să se ducă în piață și să omoare oameni. Cred că pe de o parte trebuie dat acest mesaj, că există acest pericol oriunde în societățile noastre, pe de alta o schimbare de politică de la nivelul statului, al autorităților, pentru a cunoaște în profunzime societatea pentru a încerca să găsească programe de la nivelul școlii care să poată preveni asemenea acte.

Rep.: Cu toate acestea, este rezultatul unor acumulări de ani de zile...

I.M.I.:  Mai ales în ultima vreme. Sunt persoane care au un anumit trecut, o anumită problemă de identitate. Se ajunge ca tinerii să fie fie racolați, pentru că există asemenea rețele de racolare și de radicalizare prin diverse forme, fie acționează complet izolat.

Rep.: Dar sunt racolați de unde? Nu din ghetouri?

I.M.I.:  Ba da. Aici eu cred că este marea breșă în ceea ce însemană securitate. Sunt zone în care autoritățile nu mai au niciun fel de control, niciun fel de informații. Au lăsat lucrurile să evolueze pur și simplu la întâmplare și acolo au apărut tot felul de rețele de predicatori radicali, de oameni care racolează și radicalizează.  Ori aicea trebuie schimbate radical lucrurile și trebuie să se intre într-o altă politică, astfel încât asemenea insule scăpate de sub control să redevină parte a societății. Este vorba de un război ideologic care se duce, împotriva valorilor occidentale.

 

 

 
Ascultă AICI interviul complet cu jurnalistul Ion M.Ioniță: