Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profilul atacatorului de la München: instabil psihic, pasionat de jocuri video, admirator al lui Breivik

atacator_profil.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr Christof Stache / AFP

Autorul atacului armat de la München a fost identificat drept David Ali Sonboly, un tânăr de 18 ani, care ar fi suferit de afecţiuni psihice, după cum au comunicat autorităţile germane. Nu sunt indicii că ar fi avut legături cu vreo grupare teroristă, ci mai degrabă că afecţiunile sale au fost agravate de jocurile video, iar acțiunile i-au fost inspirate de norvegianul Anders Breivik.

David Ali Sonboly s-a sinucis după ce a împuşcat mortal nouă persoane, la un centru comercial din München. Şase dintre victime erau adolescenţi.

 

David Ali Sonboly, cu părinți iranieni stabiliți în Germania la sfârșitul anilor '90, locuia într-un complex de locuințe sociale și urma cursurile unei școli profesionale unde nu se descurca grozav, după cum relatează presa germană. El i-ar fi acuzat de mai multe ori pe colegii săi arabi sau turci, pentru că ar fi fost țina tachinărilor. Cei care l-au cunoscut l-au descris drept o persoană retrasă, pasionată de jocurile pe calculator. Folosea numele de utilizator PSYCHO, Psihopat, pe internet și ar fi avut drept fotografie de profil pe o pagină de socializare imaginea lui Anders Breivik, autorul masacrului 2011, de pe insula Utoya.

Este născut în Germania. Probabil că este musulman şiit, nu sunnit. Pe de altă parte, prenumele David nu se potriveşte. Verificăm dacă nu cumva s-a convertit la creştinism, avem indicii că este posibil. Potrivit părinţilor lui, nu era deloc religios”, a precizat ministrul german de interne.

Trecem printr-un moment îngrozitor pentru țară, a spus cancelarul german Angela Merkel, după reuniunea Consiliului de Securitate. Ea a descris evenimentele de la München drept o noapte a terorii și a precizat că se lucrează pentru a se afla toate circumstanțele în care s-a produs atacul în care au murit zece persoane, inclusiv atacatorul. Autoritățile au făcut și vor face tot ce pot pentru a apăra populația, a mai transmis cancelarul german.

Pe de altă parte, vicecancelarul german și ministrul de interne au cerut revizuirea legislației privind achiziția armelor de foc. Vicecancelarul Sigmar Gabriel spune că autoritățile investighează cum a fost posibil ca o persoană cu tulburări psihice importante să obțină acces la o armă letală.