Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Activistă Amnesty International la RFI: Unii deţinuţi din Turcia au fost torturaţi şi supuşi violenţelor sexuale

Lama Fakih, senior crisis advisor la Amnesty International (Foto: Twitter Lama Fakih)

Oficialii militari de rang înalt arestaţi în Turcia au parte de unele dintre cele mai crunte bătăi şi sunt supuşi inclusiv violenţelor sexuale. Altor deţinuţi nu li se permite să comunice cu avocaţii şi nici să-şi anunţe familiile unde sunt ţinuţi. Declaraţiile au fost făcute la RFI de Lama Fakih, senior crisis advisor la organizaţia Amnesty International.

Lama Fakih: Situaţia din Turcia a fost incredibil de tensionată în ultimele zile. Guvernul a luat o serie de măsuri care îndepărtează Turcia de respectarea obligaţiilor în ceea ce priveşte drepturile omului. Cerem în continuare Guvernului turc să-şi respecte obligaţiile ce-i revin prin legislaţia internaţională, inclusiv aspecte cheie ale legilor privind drepturile omului, de exemplu dreptul la un proces corect şi interzicerea torturii.

 

Rep.: Deci acestea ar fi principalele probleme semnalate de Amnesty International?

L.F.: Guvernul a făcut o serie de paşi, prin care pedepseşte în mod arbitrar mii de persoane din toată ţara. Asta include arestări, unele persoane au fost reţinute, fără să existe înainte vreo acuzaţie legală la adresa lor, în timp ce altele au fost suspendate sau concediate din posturile lor de judecători, procurori, chiar şi profesori. Deci vedem nişte paşi arbitrari făcuţi de Guvernul Turciei în ceea ce pare a fi o încercare de a-i anihila pe rivalii politici.

 

Rep.: Ce informaţii aveţi despre condiţiile de detenţie pentru persoanele arestate în ultimele zile în Turcia?

L.F.: Am luat legătura cu oameni care au acces direct la centrele de detenţie şi la deţinuţii înşişi. Ei ne-au spus că în unele cazuri, deţinuţii au fost supuşi torturii şi bătăilor. Unele dintre cele mai crunte bătăi le sunt "rezervate" oficialilor militari de rang înalt, inclusiv violenţa sexuală. Alţi deţinuţi au fost supuşi unui regim în care nu li se permite să comunice. Nu li se dă voie să discute cu avocaţi şi nici să-şi anunţe familiile unde sunt ţinuţi. Toate aceste lucruri subminează dreptul deţinuţilor la un proces corect.

 

Rep.: Cum vi se pare intenţia regimului Erdogan de a reintroduce pedeapsa cu moartea?

L.F.: Diverşi oficiali ai Guvernului au dat de înţeles că iau în calcul reintroducerea pedepsei capitale în Turcia. Dacă s-ar întâmpla asta, ar fi un lucru contrar obligaţiilor Turciei nu numai sub aspectul legislaţiei internaţionale, ci şi al celei naţionale. Pedeapsa cu moartea este o formă de tratament crud şi inuman şi ar trebui interzisă oricând, indiferent de infracţiune.

 

Rep.: Ce credeţi că se va întâmpla cu toţi cei arestaţi în Turcia?

L.F.: Suntem foarte îngrijoraţi de numărul mare de persoane arestate în mod arbitrar în Turcia. Deţinuţii pentru care nu există dovezi că ar fi încălcat legea trebuie eliberaţi imediat. Ne temem însă că Guvernul turc va continua să-i ţină ilegal în stare de arest. Îi încurajăm pe activiştii independenţi să intre în centrele de detenţie, pentru a încerca să îmbunătăţim accesul la deţinuţi şi să le putem monitoriza tratamentul.