Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Luare de ostatici la o biserică din Franța. Preotul a fost omorât. Poliția a lichidat doi teroriști

atentat_fr.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

Doi indivizi înarmați cu cuțite au luat marți dimineață cinci ostatici într-o biserică din localitatea franceză Saint-Etienne-du-Rouvray, aproape de orașul Rouen din Normandia, după care au fost uciși de polițiști, a anunțat Poliția Națională. Agresorii l-au ucis pe preotul bisericii, care fusese și el luat ostatic.

ACTUALIZARE 10Un suspect a fost arestat în cazul atacului comis marţi în biserica din nord-vestul Franţei, anunţă autorităţile franceze, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

ACTUALIZARE 9"Este vorba de un atac oripilant. Cei doi terorişti pretindeau că erau membri ai reţelei Daesh (Stat Islamic). Trebuie să purtăm prin toate mijloacele război împotriva reţelei Stat Islamic", a declarat Francois Hollande.

ACTUALIZARE 8: Consiliul francez al cultului musulman a condamnat atacul pe care-l consideră laș și barbar.

ACTUALIZARE 7: Gruparea Stat Islamic (SI) revendică atentatul dintr-o biserică din Normandia. Gruparea spune că autorii atacului sunt doi dintre 'soldații' săi. Revendicarea a fost făcută publică prin intermediul agenției AMAQ, organ de propagandă al organizației jihadiste.

ACTUALIZARE 6: ''Îngrozitor. Se face tot posibilul pentru a declanșa un război religios', a postat la rândul său pe Twitter Jean-Pierre Raffarin, fost premier conservator, în prezent șef al comisiei de afaceri externe a Senatului.

 

ACTUALIZARE 5: 'Oroare după atacul barbar dintr-o biserică din (departamentul) Seine-Maritime. Întreaga Franță și toți catolicii sunt răniți. Vom face front comun', a postat premierul francez, Manuel Valls,  pe contul său de Twitter.

ACTUALIZARE 4: Papa Francisc își exprimă 'durerea și groaza' și 'condamnă ferm' atacul dintr-o biserică din Franța, se arată într-un comunicat al Vaticanului. Papa Francisc califică această crimă drept 'barbară'. "Suntem extrem de afectați în special de faptul că acest act violent oribil s-a produs într-o biserică, un loc sacru unde se afirmă iubirea față de Dumnezeu, prin uciderea cu barbarie a unui preot și rănirea unor credincioși", a explicat Vaticanul.

 

 

ACTUALIZARE 3: Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, face un apel către francezi să rămână "uniţi" în faţa acestui "act barbar".

ACTUALIZARE 2: Hollande: Cei doi agresori au afirmat că erau membri ai organizaţiei teroriste Stat Islamic (Le Figaro).

ACTUALIZARE 1: Președintele François Hollande vorbeşte despre un "atentat terorist".

 

 

Președintele François Hollande, care este născut în această regiune, s-a deplasat la fața locului. Este așteptat și ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, pentru a verifica situația în mod direct.

Ministrul urma să aibă marţi o întâlnire cu forțele de securitate care au asigurat buna desfășurare a recent încheiatului Tour de France, dar întâlnirea a fost anulată.

Până în prezent nu se cunosc motivele pentru care au acționat cei doi atacatori.

Amenințarea unui atac împotriva unui loc de cult creștin planează de câteva luni în Franța, în special după eșecul unei tentative de atac în aprilie 2015, la o biserică catolică din Villejuif, în Val-de-Marne. Atunci, un student algerian în vârstă de 24 de ani voia să atace acest loc de cult, posibil și altele aflate în regiunea pariziană. Tânărul a fost oprit înainte de a acționa.