Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moartea domnului Niţă: Un bolnav cronic a murit aşteptând 6 luni să primească tratament

Birocraţia ucide pacienţi – e titlul unei scrisori deschise trimise de asociaţiile bolnavilor cronici către Guvern, Avocatul Poporului şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Documentul prezintă cazul unui bolnav care a murit recent după ce a aşteptat vreme de 6 luni ca Ministerul Sănătăţii să publice avizul pentru tratamentul care îi fusese recomandat.

În perioada 2014-2015, Asociaţia Pacienţilor a intentat mai multe procese împotriva statului pentru nerespectarea dreptului la tratament. 165 de cazuri au avut câştig de cauză, iar Ministerul a fost obligat să acorde medicamentele necesare. În unele situaţii, pacienţii au murit în timpul procesului. A fost şi cazul domnului Niţă, un bolnav diagnosticat cu leucemie, care în decembrie 2015 a primit avizele pentru a beneficia de singurul medicament care i-ar fi putut salva viaţa. Mai era nevoie de un singur pas pentru ca bolnavul să primească tratamentul: publicarea unei Hotârâri de Guvern care să certifice avizul dat de Agenţia Naţională a Medicamentului încă din decembrie 2015. Era vorba de un produs aprobat din martie 2013 de Agenţia Europeană a Medicamentului.

„Inconstanţa decidenţilor noştri de la Ministerul Sănătăţii face victime. În România sunt foarte mulţi ca domnul Niţă. De unii ştim, de alţii nu. Noi nu mai dorim ca oamenii pe care îi reprezentăm să moară cu zile. E un ultim semnal de alarmă înaintea unor acţiuni radicale în instanţele din România şi Europa. Vom merge la toate organismele naţionale şi internaţionale pentru a informa despre ceea ce se întâmplă” – spune la RFI Cezar Irimia.

 
ASCULTĂ: Cezar Irimia, intervievat de Ioana Haşu