Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri între MS şi medici: Se caută soluţii pentru gărzile suplimentare

O nouă rundă de negocieri între medici şi Ministerul Sănătăţii privind gărzile suplimentare din spitale. Reprezentanţii Federaţiei Sindicale Hipocrat au declarat, după discuţii, că medicii au fost abuzaţi şi obligaţi să lucreze peste limita normală, motiv pentru care vor refuza să semneze contractele pentru gărzi suplimentare. Ei invocă epuizarea fizică şi intelectuală, care pot duce la greşeli profesionale.

După discuţiile care au avut loc la Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii Federaţiei Hipocrat s-au declarat nemulţumiţi de rezultate şi au arătat că s-a stabilit doar ca în zilele următoare să se reîntâlnească pentru a rezolva problema de organizare şi funcţionare a activităţii medicale în sistemul sanitar.

Ministerul Sănătăţii a precizat că în continuare vor fi analizate, cu reprezentanţii medicilor, problemele legate de gărzi, pentru a se găsi cea mai bună soluţie ca să nu se ajungă la un blocaj în spitale, după 1 august, când intră în vigoare noul Contract-cadru în sistemul sanitar.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a spus că aceste aspecte legate de gărzile medicilor trebuie rezolvate rapid, dar a recunoscut că încă nu există o propunere concretă de rezolvare a problemelor semnalate de medici.

Federaţia Sindicală Hipocrat a cerut, luni, Ministerului Sănătăţii o întâlnire de urgenţă privind gărzile suplimentare ale medicilor din spitale şi a atenţionat că, în lipsa unor măsuri imediate, ar putea fi începute proteste în sistemul sanitar, în toată ţara.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a iniţiat şi o petitie online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, semnată până miercuri la prânz de peste 3.000 de medici, în condiţiile în care, potrivit unui studiu realizat de federaţie, doctorii lucrează în medie 33 de ore fără pauză.

Studiul, efectuat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială "Solidaritatea”, în baza unui chestionar la care au răspuns 1.032 de medici, mai arată că medicii lucrează în medie pe săptămână 63 de ore (incluzând orele de gardă), adică echivalentul a 1,8 norme săptămânale, iar 33,7 la sută dintre medici lucrează mai mult de 63 de ore pe săptămână.