Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bunurile teroriștilor belgieni sunt înghețate

brussels_attacks_lhomme_au_chapeau.jpg

Mohamed Abrini
Mohamed Abrini surprins cu câteva momente înaintea atentatelor de la Bruxelles

Statul belgian a înghețat vineri 29 iulie bunurile a zece teroriști, printre care și Mohamed Abrini, participant la atentatele comise la Bruxelles în 22 martie 2016.

Legea care permite această măsură se află în vigoare din 2006, dar nu a fost niciodată folosită.

Decizia n-a avut nevoie de acordul justiției, a fost una pur administrativă. Ea a fost totuși aplicată în consultare cu Justiția și cu serviciile de poliție responsabile pentru anchetele teroriste aflate în curs.

Acum, statul belgian a decis să înghețe bunurile și resursele financiare a 10 persoane suspectate de terorism, dintre care unele se află pentru moment în Siria. Alte două persoane au fost deja vizate de această procedură în urmă cu câteva săptămâni.

Lista a fost întocmită de Organismul de analiză a amenințării teroriste (OCAM) și ea se poate extinde.

Ideea este de a-i împiedica pe cei vizați să finanțeze alte acțiuni teroriste sau  pe eventualii lor complici să  folosească fondurile respective.

Un bun înghețat poate fi mai departe folosit, dar nu poate fi vândut. O locuință vizată în această procedură poate fi mai departe locuită, banii pot fi folosiți, dar doar pentru supraviețuire.

Belgia a fost ținta unui atac terorist în 22 martie, iar atentatul de la Paris din 13 noiembrie 2015 a fost comis de un comando pregătit în Belgia.