Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coridor umanitar în Alep: Zeci de familii părăsesc zona

alleppo.jpg

Reuters/Abdalrhman Ismail
Reuters/Abdalrhman Ismail

"Zeci de familii" care locuiau într-un sector asediat controlat de rebeli din Alep au ieșit sâmbătă din această zonă, folosind unul dintre coridoarele umanitare deschise de regim, informează agenția oficială Sana. Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a informat la rândul său despre ieșirea, sâmbătă, "a unui număr de civili" din sectorul de est, sub asediu, al metropolei siriene printr-un coridor din cartierul Salahedin.

"Zeci de familii au ieșit dimineață din cartierele de est din Alep prin coridoarele deschise pentru evacuarea cetățenilor asediați de grupările teroriste", a indicat Sana, folosind denumirea utilizată de regim pentru a-i desemna pe rebeli.

Sana a mai scris că, pe lângă aceste familii, "a ieșit și un grup de femei de peste 40 de ani din cartierele din estul Alepului prin coridorul Salahedin" care este traversat de linia de demarcație, între sectoarele de est sub controlul rebelilor și cele de vest, ocupate de regim. De asemenea, agenția relatează și că o serie de combatanți și-au predat armele, fără a le preciza numărul.

Sana a publicat fotografii cu femei îmbrăcate în negru însoțite de copii în apropierea soldaților sau urcând în autobuz. După săptămâni de bombardamente și de asediu, și cu acordul aliatului său rus, regimul a deschis coridoare pentru a-i încuraja pe civili și combatanții care vor să depună armele să iasă din cartierele rebele, cu obiectivul de a cuceri în întregime al doilea oraș al țării. În sectorul rebel din Alep sunt asediați de la 17 iulie circa 250.000 de locuitori, care duc lipsă de numeroase produse de bază.