Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce nu se înscriu românii din diaspora în Registrul Electoral? "E o formă de protest"

de_ce_nu_inscriu_romanii_diaspora_registrul_electoral_forma_protest.jpg

Coadă la alegerile prezidenţiale din diaspora, noiembrie 2014
Coadă la alegerile prezidenţiale din diaspora, noiembrie 2014

Doar aproximativ 4.600 de români din străinătate s-au înscris în Registrul Electoral până pe 1 august. Cifra anunţată oficial de Autoritatea Electorală Permanentă este alarmant de mică, ţinând cont că în funcţie de câte persoane se înscriu, autorităţile vor decide câte secţii de votare vor deschide peste graniţe.

Românii din diaspora se plâng între altele că sunt nevoiţi să se deplaseze zeci de kilometri pentru a se putea înscrie în Registrul Electoral.

Situaţia ar putea fi modificată printr-o Ordonanţă de Urgenţă ce ar urma să fie pusă în dezbatere publică luna aceasta.

Preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia (Roma), Eugen Terteleac, explică la RFI numărul mic de înscrieri în Registrul Electoral: "Din păcate, exact cum am protestat încă de la începutul adoptării acestei legi, soluţia propusă de autorităţile statului român nu este la îndemâna cetăţenilor din diaspora, nu este pe placul cetăţenilor din diaspora, pentru că li se oferă un drept în doi sau chiar trei timpi (...). E o formă de protest din partea românilor din diaspora de a nu se înscrie".

"Noi am cerut încă de la început ca legea votului prin corespondenţă să prevadă votul electronic, care ar fi mulţumit pe toată lumea, ar fi fost mult mai economic şi mult mai simplu pentru noi toţi. Au fost zeci de vizite oficiale ale miniştrilor, ministrul românilor de pretutindeni în această perioadă a venit în diaspora, în toate comunităţile mari de români şi rezultatul este că până astăzi s-au înscris doar patru mii de conaţionali", spune Eugen Terteleac.