Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Regatul Unit şi Uniunea Europeană - o istorie complicată

Dacă privim în trecut, e posibil ca șocul Brexit-ului să nu mai pară atât de mare. Istoria dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană nu a fost niciodată una lină, după cum vom vedea în cele ce urmează.

În 1951, când a fost fondată Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord a ales să stea deoparte, iar în 1957 când a fost înfiinţată Comunitatea Economică Europeană (CEE), prin semnarea Tratatului de la Roma, a refuzat invitaţia de a se alătura fondatorilor noului organism european.

Nu a trecut mult timp, însă, până când Londra a constatat efectele pozitive pe care CEE le avea în Paris şi Berlin, astfel încât în 1961 a depus o cerere pentru a se alătura organizaţiei. Cererea a fost refuzată, de două ori, prin veto, de Franţa, reprezentată de preşedintele Charles de Gaulle.

Anul 1973 a marcat intrarea Regatului Unit în CEE,  iar peste 2 ani, în urma unui referendum, 75% din cetăţenii britanici s-au arătat în favoarea membership-ului. Conservatorii, cu anumite excepţii, au susţinut intrarea Marii Britanii în CEE, în timp ce laburiştii s-au opus ferm.

Mergând pe firul istoriei recente, în 1984, Margaret Thatcher, deşi o susţinătoare a proiectului european, a renegociat contribuţiile Regatului Unit la bugetul CEE, iar în 1992 Londra s-a retras din cadrul Mecanismului european al ratelor de schimb. De altfel, tot în 1992, când a luat naştere Uniunea Europeană, prin semnarea tratatului de la Maastricht, UK şi-a păstrat amendamentele în cee ce priveşte capitolul economic şi capitolul social.

Nici începutul secolului al XXI-lea nu a simplificat prea mult relaţia Londra-Bruxelles. Premierul David Cameron a blocat semnarea unui nou Tratat UE  în decembrie 2011, iar ulterior, a organizat celebrul referendum, din care a rezultat, teoretic, ruptura Regatului Unit de Uniune.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

 
Emisiunea Accent pe istorie, în fiecare zi la ora 9.55, la RFI România