Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OvidiuRo: Fiecare copil sărac are dreptul să meargă la grădiniţă

Un copil din doi se confruntă cu riscul sărăciei sau al excluziunii sociale în România. Acum doi ani, rata abandonului şcolar a depăşit 18% şi se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educaţie timpurie. Datele sunt prezentate de Asociaţia OvidiuRo, care recrutează copii din familii defavorizate, pe care-i ajută apoi să meargă la grădiniţă.

Irina Dobriţă, manager comunicare la Asociaţia OvidiuRo, precizează la RFI că toţi copiii săraci au dreptul la un tichet social de 50 de lei pe lună: "În urma transformării mecanismului programului nostru, "Fiecare Copil în Grădiniţă", în lege, toţi copiii defavorizaţi din România au dreptul la acest stimulent, la acel tichet social pentru grădiniţă, un stimulent socio-educaţional, menit să încurajeze prezenţa acestora în grădiniţe şi pregătirea lor pentru şcoală".

"Vara aceasta am luat ţara la picior la propriu, două echipe OvidiuRo şi-au ales câte două trasee, acoperă undeva la 90 de sate din România, în care încercăm să vedem cât şi cum s-a implementat până acum legea acestor tichete sociale, legea 248 din 2015 şi cum am putea sprijini şi mai mult, ca impactul ei să fie maxim, cu alte cuvinte ca acei copii care poate încă nici nu sunt descoperiţi să poată să fie luaţi în calcul", mai spune Irina Dobriţă.

Potrivit Asociaţiei OvidiuRo, 48,5% dintre copiii din România se confruntă cu riscul sărăciei sau al excluziunii sociale, iar 34% suferă de privaţiuni materiale severe.

În 2014, rata abandonului şcolar în România depăşise 18% şi se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educaţie timpurie.

Irina Dobriţă (OvidiuRo), despre trimiterea copiilor săraci la grădiniţă