Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Primul test nuclear din lume

atomic.jpg

Sursa imaginii: 
Rfi.ro

De la Acordul cu Iranul pentru reducerea capacităților nucleare, până la testele nucleare pe care Coreea de Nord le desfășoară constant, cu succes sau fără, subiectul înarmării nucleare se află pe ordinea de zi a agendei globale.

Să ne întoarcem puțin în istorie și să vedem cum a început totul.

În iulie 1945, SUA au efectuat cu succes primul test atomic din lume.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, oamenii de știință ai marilor puteri lucrau intens pentru a controla și exploata puterea atomului. Americanii erau îngrijorați de faptul că Germania nazistă deja anunțase că lucrează la un program de dezvoltare al armei nucleare. Ca racție, au adunat cei mai buni specialiști în domeniu și au inițiat Proiectul Manhattan, în august 1942.  

Deja în iulie 1945, prototipul primei bombe nucleare era pregătit pentru teste. Pe data de 16 iulie, în regiunea deșertică din statul New Mexico, a fost detonată prima bombă nucleară din istorie.

Directorul proiectului, Dr. J. Robert Oppenheimer, a fost copleșit de succesul operațiunii, căreia i-a atribuit numele de cod ,,Trinity”. Privind norul de praf cenușiu care se înălța pe cerul statului New Mexico, a citat un vers dintr-un text hindus antic, care suna astfel: Am devenit acum Moartea, distrugătorul lumilor. Scena a rămas în istorie.

Președintele American în exercițiu, Harry Truman, a aflat vestea în drum spre conferința de la Potsdam (17 iulie-2 august 1945), iar pe 24 iulie l-a informat pe Stalin despre producerea în SUA a primei bombe atomice. Monopolul american asupra armei nucleare, însă, nu avea să dureze. În 1949, Uniunea Sovietică a testat prima sa bombă nucleară. Astfel, cursa înarmării nucleare a luat startul oficial, conturând direcția istoriei postbelice, cu efecte până în prezent.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

 
Emisiunea Accent pe istorie, în fiecare zi la ora 9.55, la RFI România