Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Managementul situațiilor de urgență: CINE și CUM intervine

risc_management.jpg

Image source: 
en.wikipedia.org

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se reglementează, la nivel național, managementul tipurilor de risc pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență. Hotărârea de guvern stabilește cine intervine și cum se intervine, în funcție de fiecare situație de criză în parte și în concordanță cu planurile care vor fi elaborate. După tragedia de la clubul Colectiv, un raport al Corpului de Control al premierului arăta că intervenția în urma incendiului a fost necoordonată și marcată de improvizații.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la acest moment Raed Arafat, este desemnat drept comandant al acțiunii în situații de criză, mai ales că autoritățile au constatat, în urma incendiului de la Colectiv și în alte ocazii, imperfecțiuni pe lanțul decizional. De altfel, executivul transmite că hotărârea de guvern adoptată urmează unei analize făcute de Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Afacerilor Interne și angajamentului pe care aceste instituții le-au luat după evenimentele din Colectiv.

Astfel, pentru cutremure, epidemii, inundații, accident nuclear sau radiologic sau incendii de pădure cu impact major asupra comunităților Inspectoratul pentru Situații de Urgență este instituția care elaborează, cu avizul DSU, o concepție națională de răspuns.

Hotărârea de guvern prevede elaborarea de planuri de pregătire, răspuns și acțiune  în fața situațiilor extreme, de regulamente de gestionare și chiar de registre de capabilități, pentru ca statul să știe exact ce resurse are și pe ce se poate baza, concret, în situații limită. Pentru toate acestea, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului Liviu Iolu, se va colabora cu toate autoritățile, centrale sau loclae, structurile teritoriale sau organele de specialitate ale statului, stabilite de asemenea de actul normativ. Și operatorii economici au obligația de a asigura managementul tipurilor de risc.

Liviu Iolu a precizat că managementul de risc este repartizat pe patru domenii de acțiune: prevenire, pregătire, răspuns și refacere și reabilitare. Pentru toate cele menționate anterior așadar, la nivel național, comandantul acțiunii este secretarul de stat, șef al DSU sau persoana desemnată de acesta. Hotărârea de guvern prevede însă și excepții:''Excepția o reprezintă activitatea de căutare și salvare care trebuie să se desfășoare în anumite medii specifice și în care MAI participă cu rol secundar. Rolul principal poate reveni Ministerului Transporturilor pentru căutare și salavare de vieți omenești, MAPN pentru căutare de nave și aeronave militare'' , a spus Liviu Iolu.

Este un act normativ care urmează tragediei de la clubul Colectiv și raportului care descria o intervenție necoordonată și plină de improvizații. Până acum, într-o situație de criză la nivel național ministrul era coordonatorul operațiunilor. Dacă se întâmpla ceva local, o făcea prefectul. Hotărârea de guvern mai prevede că în situația în care sunt afectate mai multe județe se poate desemna un coordonator zonal de la centru.