Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analiză ZF: Un bucureştean trăieşte cu 5 ani mai mult decât un locuitor din Satu Mare

Institutul Naţional de Statistică a publicat un top al judeţelor referitor la speranţa de viaţă a românilor. Concluzia principală e punctată într-o analiză a Ziarului Financiar: din motive care au legătură cu nivelul de trai, educaţia şi situaţia economică, un bucureştean trăieşte cu 5 ani mai mult decât un locuitor din Satu Mare. 

În ce priveşte speranţa de viaţă, România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, alături de Bulgaria. Nu este o noutate a ultimului raport INS, ci o confirmare a rapoartelor mai vechi, care nu au schimbat cu mult clasamentul. Un român trăieşte în medie 75 de ani, însă există diferenţe între diferite regiuni ale ţării. De pildă, zonele cu cea mai mare longevitate sunt Capitala şi judeţul Vâlcea, unde speranţa de viaţă este cu doi ani mai mare decât media naţională. Urmează în ordine Cluj, Braşov şi Sibiu, cu o speranţă de viaţă de 76 de ani. La coada acestui clasament pe regiuni sunt patru judeţe, la egalitate: Satu Mare, Călăraşi, Giurgiu şi Tulcea. Locuitorii acestor zone ar trăi în medie 73 de ani, cu doi ani sub media naţională şi cu cinci ani mai puţin decât în Bucureşti.

Factori care influenţează şi chiar determină durata de viaţă medie, punctează analiza ZF, sunt nivelul de dezvoltare al zonei şi nivelul educaţiei. Oficiali locali citaţi de ZF vorbesc şi de stres şi accesul la servicii medicale.

Pe termen lung, indicii speranţei de viaţă nu s-au modificat foarte mult în judeţele codaşe. Satu Mare era, de pildă, tot în coada clasamentului în anii 1990. La fel Vasluiul, una dintre cele mai sărace regiuni ale Europei de Est. Constanţa a înregistrat o creştere a duratei de viaţă semnificativă, pe de altă parte. În ceea ce priveşte dinamica duratei de viaţă, cea mai mare creştere a longevităţii a fost înregistrată în judeţul Constanţa şi în Bucureşti.