Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Elie Wiesel și România

elie_wiesel.jpg

Elie Wiesel în mai 2010 la Washington
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jason Reed

Elie Wiesel s-a născut pe 30 septembrie 1928 chiar pe teritoriul României, în localitatea Sighet, într-o familie de evrei care avea o băcănie. Șederea lui pe teritoriul românesc nu a fost însă una foarte lungă. În 1940, după Dictatul de la Viena, Sighetul a trecut sub controlul Ungariei, alături de partea de nord-vest a Ardealului, iar în 1944 întreaga comunitate de evrei din Sighet a fost deportată în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.

În 2002 Elie Wiesel s-a întors în România pentru a inaugura Casa Memorială care îi poartă numele. Este vorba de clădirea din Sighet în care și-a petrecut primii 15 ani de viață. Și care a fost martora unei povești aparte în aprilie 1944.

Cu o noapte înainte de deportare, Elie Wiesel a săpat o groapă în grădina casei, în care a ascuns un ceas de aur pe care îl primise de la bunicul său. Două decenii mai târziu, el s-a întors la Sighet și, tot sub întunericul nopții, a căutat în groapa cu pricina să vadă dacă ceasul mai este acolo. Întrebat de un reporter dacă și unde a găsit faimosul ceas,  Wiesel a răspuns că era exact unde l-a ascuns, sub un copac, și că l-a pus la loc. Nu vreau ca nimeni să îl găsească, a adăugat acesta.

Legăturile cu România nu se opresc aici -și probabil nici ceasul de aur de la Sighet-. În 2001, Elie Wiesel a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar din 2003 a condus Comisia României pentru Studiul Holocaustului, intitulată ulterior și Comisia Wiesel. Lucrările acesteia au contribuit substanțial la aducerea la lumină a adevărului despre implicarea autorităților române din acea vreme în Holocaust. S-a stabilit, de asemenea, ca data de 9 octombrie -dată la care, în 1941, evreii români au fost deportați în lagăre de concentrare- să fie ziua națională de comemorare a Holocaustului în România. Tot la această dată, în 2005, a fost inaugurat oficial Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

 
Emisiunea Accent pe istorie, în fiecare zi la ora 9.55, la RFI România