Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul vrea mii de kilometri de piste pentru cicloturism

ciclo_bun.jpg

Image source: 
facebook.com/groups/velofriends

Ministerul Economiei vrea să amenajeze o rețea națională de trasee pentru biciclete ca să atragă turiști, după modelul din Germania, țară din care anual pleacă milioane de turiști pe biciclete în toată Europa. Banii nu ar fi o problemă, susțin autoritățile, existând numeroase surse de finanțare pentru acest proiect, inclusiv fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Fondurile nu pot fi încă accesate pentru că nu există un cadru legislativ privind standardele și omologarea acestei categorii de trasee turistice.

Ciclotraseele vor fi stabilite de comisii speciale desemnate la nivelul Consiliilor județene și vor include piste de biciclete deja existente, drumuri publice pe care circulaţia este interzisă autovehiculelor, pe drumuri de utilitate privată deschise circulaţiei biciclistice de către administratorii acestora, sau în zone cu viteză limitată la 30 km pe oră.

Lungimea ciclotraseelor se alege astfel încât durata normală de parcurgere să fie de:  5-12 zile în cazul celor de rang naţional, de 2-5 zile în cazul celor regionale şi de maximum o zi în cazul celor locale.

Proiectul de act normativ stabileşte şi amenzi care pornesc de la 3.000 de lei şi ajung până la 20.000 de lei, dacă, de exemplu, Consiliile judeţene nu vor organiza comisiile pentru ciclotrasee, care vor fi entităţile ce vor aviza realizarea de ciclotrasee noi, modificarea sau desfiinţarea celor existente.

Un proiect în acest sens este în dezbatere de mai mulți ani, spune la RFI Mihai Deneș, unul dintre fondatorii asociației ”Adevărații Veloprieteni”. El amintește că printre avantajele acestui tip de turism se numără faptul că investițiile sunt relativ reduse, iar recuperarea lor se face rapid și, în plus, cicloturismul are un impact redus asupra mediului.

Ascultați aici interviul integral: