Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Trișatul la Olimpiada de Vară

trisat.jpg

Image source: 
Reuters/Eduard Korniyenko

Astăzi se dă startul Jocurilor Olimpice de la Rio. Una dintre dezbaterile care au născut cele mai multe controverse este cea legată de scandalul de dopaj din Rusia, dar trebuie să știți că istoria trișatului la olimpiade este una lungă și foarte creativă.

De exemplu, la Olimpiada de Vară de la Los Angeles din 1932, călărețul suedez Bertil Sandstrom a fost deposedat de medalia de argint pe care o câștigase. Arbitrii de la competiția sportivă au auzit zgomotul unei lovituri pe care Sandstrom i-ar fi aplicat-o, ilegal, calului său pentru a-l stimula. Deși sportivul a susținut că, de fapt, zgomotul reprezentase o pocnitură de la șaua de piele, a fost plasat pe ultimul loc în cursă.

O altă surpriză a fost descoperită după Jocurile Olimpice de Vară de la Berlin din 1936, unde Dora Ratjen a participat din partea Germaniei la proba de săritură în înălțime. S-a plasat pe locul al patrulea în competiție, iar doi ani mai târziu, la Campionatul European de Atletism, ,,sportiva” a câștigat medalia de aur, doborând astfel recordul mondial la săritura în înălțime. Imediat după, Dorothy Tyler-Odam, fosta posesoare a recordului mondial, le-a trimis o scrisoare autorităților în care susținea că Dora nu este femeie, ci...bărbat. Au fost demarate investigații, în urma cărora a rezultat că Dora Ratjen era de fapt...Hermann Ratjen și lucra pe  post de chelner. Drept urmare, Dorothy Tyler-Odam și-a recuperat titlul de posesoare a recordului mondial.

Montreal, 1976 – o altă Olimpiadă de Vară, altă încercare de a trișa. De data aceasta, protagonistul a fost scrimerul sovietic Boris Onischenko, care a gândit un întreg mecanism de păcălire. După cum știți, la scrimă punctele se măsoară în atingerile cu arma asupra adversarului. Onischenko a ascuns în mânerul floretei un complex de fire, care să îi permită să marcheze ,,loviturile” printr-o simplă acționare cu degetul, în urma căreia senzorul înregistra automat o lovitură. A fost descoperit, i s-au retras toate medaliile sportive, a primit o amendă de 5000 de ruble și a fost dat afară din cadrul Armatei Roșii. Mai mult de atât, a fost chemat în fața lui însuși Leonid Brejnev pentru o mustrare personală.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

 
Emisiunea Accent pe istorie, în fiecare zi la ora 9.55, la RFI România