Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gărzile din spitale, în pericol

garda2.jpg

Gărzile, în pericol
Sursa imaginii: 
viata-medicala.ro

Realizarea serviciilor de gardă în spitale este în pericol, avertizează Colegiul Medicilor din România. Președintele Colegiului Medicilor din România Gheorghe Borcean spune la RFI că situația se poate bloca oricând. Doctorii din spitale și-au efectuat deja gărzile obligatorii prin contractul de muncă și nu sunt dispuși să lucreze suplimentar dacă plata cu ora nu este actualizată. CMR îndeamnă Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor  să negocieze "realist" cu sindicatele.

Colegiul Medicilor nu are atribuții sindicale, atrage atenția de la bun început președintele CMR Gheorghe Borcean, dar situația este prea gravă pentru a sta deoparte.

"Colegiul Medicilor din România constată existenţa unei situaţii a cărei magnitudine şi profunzime nu a fost încă evaluată în totalitate de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii în legătură cu modul de efectuare şi de plată a gărzilor suplimentare normei de bază pentru medicii din spitale", arată CMR.

Nerezolvarea rapidă a situaţiei ar pune în pericol realizarea serviciilor de gardă.

"Medicii din spitatelele din țară - cu conștiință profesională, în baza jurământului lui Hipocrate, pe care l-au depus – și-au  efectuat gărzile obligatorii. Problema s-ar pune începând de mâine, poimâine, luni… când gărzile obligatorii s-au terminat .

Cei care efectuează gărzi sunt cel mult 12.000 de medici din 15.000 – 16.000 care lucrează în spitale. Nu se pune problema să angajezi mai mulți doar ca să se acopere gărzile cu gărzi obligatorii. Nu numărul de medici este cel care ne încurcă, ci plata orelor de gardă. Acesta este motivul principal al nemulțumirii, al indignării, al frustrării celor care efectuează gărzi în spital, și care lucrează câte 120-140 de ore suplimentare peste norma de bază și care în mod paradoxal sunt plătite la un tarif orar coresponzător unui salariu din 2009 și nu salariului din 2016".

În acest context, Colegiul Medicilor din România solicită ca factorii de decizie din sistem să negocieze realist şi cu bună credinţă cu sindicatele medicilor pentru a depăși această criză.

Aproximativ 87 la sută dintre medicii care efectuează gărzi au refuzat sau intenţionează să refuze încheierea contractelor individuale de muncă pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, arată un sondaj realizat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" în rândul a o mie de doctori.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară", a iniţiat şi o petiţie online pentru respectarea drepturilor medicilor care fac gărzi, le-a recomandat acestora, pe 24 iulie, să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt menţionate în contracte mai multe drepturi, între care un spor între 25 la sută şi 75 la sută şi dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, avertizând că refuzul medicilor de a efectua gărzile suplimentare poate duce la blocarea sistemului sanitar.

Ministerul Sănătăţii le-a răspuns doctorilor că gărzile suplimentare vor fi plătite de la 1 august "în baza legislaţiei actuale".

 
Președintele Colegiului Medicilor din România Gheorghe Borcean