Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


RIO 2016: Echipa Refugiaților, sufletul Olimpiadei

team_refugees.jpg

Image source: 
unhcr.org

De la începutul Jocurilor Olimpice Moderne, în 1896, la Olimpiadele de Vară sau de Iarnă au concurat delegaţii care au reprezentat peste 200 de naţiuni. La Rio 2016 concurează peste 11 mii de atleţi. Printre ei, în premieră şi 10 sportivi....care nu mai au ţară, reuniţi sub steagul olimpic.Echipa Refugiaţilor şi apatrizilor are în componenţă sportivi din Siria, Sudanul de Sud, Etiopia şi Republica Democrată Congo, toţi uniţi de aceeaşi dramă. Despre Team Refugees, Echipa Refugiaţilor, se spune deja că reprezintă spiritul acestei ediţii a Jocurilor Olimpice.

 Fiecare sportiv care va concura sub drapelul olimpic are o poveste dură de viaţă. Prezenţa lor la Rio de Janeiro demonstrează însă că niciun vis nu este imposibil de atins, chiar şi atunci când nu mai ai casă, ţară, preteni aproape sau când familia ta e la mii de kilometri depărare sau ţi-a fost luată pe nedrept în atrocităţile războiului. În egală măsură, cei zece transmit prin simpla prezenţă în Brazilia, un mesaj către omenire, asupra căruia a insistat şi preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach:

„Neavând nicio echipă naţională de care să aparţină, un steag în spatele căruia să defileze, un imn care să fie cântat pentru ei, aceşti sportivi refugiaţi vor fi bineveniţi sub culorile drapelului olimpic şi li se va intona imnul olimpic. La Rio vor împărţi, simbolic, casa cu cei peste 11 mii de sportivi din 206 ţări participante. Este un simbol al speranţei pentru refugiaţii din întrega lume şi un îndemn să privim mai atent la drama prin care trec aceşti oameni.”

Rami Anis şi Yusra Mardini sunt originari din Siria şi vor participa la problele de nataţie.

  Sunt entuziasmat pentru că îl voi vedea pe marele înotător Michael Phelps. Sunt şi foarte mândru, spune Rami Anis. El trăieşte acum în Belgia, după ce a reuşit să fugă din calea războiului civil care chinuie Siria de ani de zile.

O poveste cruntă de viaţă are şi Yusra. Ea a devenit deja unul din simbolurile acestei Olimpiade şi dovada că destinele se pot schimba, chiar dacă, pentru un refugiat, de multe ori pare că nu mai există speranţă. 

Când sunt în bazin uit de război şi de toate problemele, spune, la BBC, înotătoarea siriană. Ca mulţi alţi refugiaţi din Orientul Mijlociu, Yusra Mardini a riscat totul pentru a ajunge în Europa. Barca pe care se aflau Yusra, sora ei şi alte zeci de persoane era supraîncărcată şi a cedat:

"Viaţa mi-a trecut prin faţa ochilor. Apa era rece. Mi-am spus că ar fi mare păcat să mor înecată, deşi sunt o înotătoare".

Yusra a salvat vieţi şi apoi a îndurat calvarul aşa numitei rute balcanice, tranzitând Macedonia, Serbia, Ungaria şi Austria pentru a ajunge, într-un final, într-un centru de refugiaţi din Berlin. De aici lucrurile s-au legat. Un translator egiptean a ajutat-o să-şi găsească un club şi acum ţinteşte sus.

Yiech Pur Biel, James Nyang, Angelina Nada Lohalith, Rose Nathike Lokonyen şi Paulo Amotun Lokoro sunt atleţi originari din Sudanul de Sud. Toţi au ajus la Rio din tabăra Dadaab, din nord-estul Kenyei, cea mai mare din lume. Tabăra este atacată periodic de gruparea teroristă Al-Shabaab şi afectată de diferite epidemii, de la dizenterie la holeră.

James Nyang va concura în proba de 800 de metri. Înainte de război, James mâna vacile sătenilor. A fugit din Sudanul de Sud pe când era adolescent şi vede în Jocurile Olimpice o şansă pentru el, dar şi pentru a schimba viaţa celor apropiaţi:

  „Dacă îţi dai seama că ai talent, atunci lupţi. Dacă un refugiat ajunge la Rio, trebuie să se uite în urmă şi să vadă unde sunt fraţii şi surorile lui. Poate îi poţi aduce să se antreneze alături de tine, să le schimbi şi lor viaţa.„

La probele de alergare, respectiv la maraton va participa Yonas Kinde, originar din Etiopia. Iar Brazilia a devenit ţară adoptivă pentru doi judoka, Yolande Bukasa Mabika şi Popole Misenga, din Republica Democrată Congo.

Prima dorință a unui refugiat este să ajungă într-un loc sigur. De cele mai multe ori siguranța înseamnă o tabără de refugiați, un loc unde vor avea acces la servicii de bază: un acoperiș deasupra capului, servicii medicale și hrană, spune la RFI, Gabriela Leu, reprezentantul în România al Agenției Națiunilor Unite  pentru Refugiați (UNHCR). Trebuie însă să ținem cont că o astfel de tabără nu este un mediu propice pentru o viață normală, mai spune reprezentanta ONU. Gabriela Leu vede în participarea Echipei Refugiaților la Jocurile Olimpice de la Rio un moment bun pentru creșterea nivelului de conștientizare:

"O mare parte a refugiaților petrec peste 5 ani în tabere de refugiați. Unii din ei s-au născut acolo și n-au părăsit niciodată tabăra de refugiați. Se întâmplă în multe situații ca refugiații care trăiesc în tabere să fie nevoiți să-și caute de lucru în afara lor. Și-atunci percepția comunităților locale  îi face pe aceștia să resimtă această respingere. Li se atrage atenția de multe ori că nu sunt la ei acasă sau că nu sunt în țara lor.

Aș spune că această inițiativă reprezintă o șansă. O șansă pentru aceia dintre noi care privim la televizor Jocurile Olimpice de a înțelege sau de a încerca să găsim răspunsul la unele întrebări. Este în sine un eveniment unic participarea unei echipe a refugiaților, într-un moment în care omenirea a ajuns să înregistreze un număr record de refugiați. Nivelul strămutării globale a atins cote nemaiîntâlnite până acum. Observăm că pe măsură ce crește suferința refugiaților și a persoanelor forțate să-și părăsească țara și căminul, empatia publicului are tendință să scadă. Să fie un moment în care să realizăm că oamenii aceștia au plecat de nevoie, au suferit și totuși au puterea să meargă mai departe. Au speranțe, au visuri pe care și le vor îndeplini dacă li se va întinde acea mână, acel strop de ajutor la momentul oportun.     "

Potrivit statisticilor Naţiunilor Unite, în jur de 60 de milioane de oameni din întreaga lume au fost nevoiţi să se relocheze. Peste 20 de milioane au acum statut de refugiaţi.

 

 

 

Ascultă AICI reportajul despre Echipa Refugiaților: