
Social
De ce are România atât de multe accidente rutiere? "Ar trebui înăsprite condiţiile pentru obţinerea permisului auto"
Aproximativ două mii de oameni mor anual în urma unor accidente rutiere. Nivelul a scăzut cu 7%-8% în ultimul an, dar rămâne foarte ridicat.
Marian Nedelescu vorbeşte despre o lipsă de educaţie rutieră şi crede că în România examenul pentru permisul auto ar trebui înăsprit.
De ce creşte de obicei vara numărul tragediilor de pe şosele? "În această perioadă, numărul mare de accidente rutiere e cauzat în principal de faptul că oamenii sunt în concediu şi pleacă din toată Europa, vin acasă, sunt plecaţi din România câteva milioane de oameni, care se întorc de obicei în luna august", explică preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie.
"Noi suntem pe primul loc în Europa la accidentele grave, cam la trei accidente avem un decedat. Ruşii, cam la şapte accidente şi în Marea Britanie la peste 40 de accidente are loc un deces. Există şi ţări care merg spre aşa-zisa misiune zero din accidentul rutier, cum ar fi ţările din nordul Europei", spune Marian Nedelescu.
"Situaţia gravă de la noi se datorează în principal lipsei de educaţie. Acum zece ani, noi am introdus în legea rutieră ore de educaţie rutieră, care se făceau sub responsabilitatea Ministerului de Interne şi a Ministerului Învăţământului, dar din păcate până acum în programa şcolară nu există aceste ore de educaţie rutieră", afirmă preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie.
"Acum o lună pe site-ul Ministerului Transporturilor exista o strategie privind circulaţia rutieră, dar din păcate, ea nu este funcţională şi nu este pusă în practică", precizează Marian Nedelescu.
"Din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie înăsprite condiţiile pentru obţinerea permisului de conducere, pentru că ar trebui să ne aliniem şi noi la ţările nordice. Acolo, când ai obţinut permisul, un an sau doi nu ai voie să conduci decât dacă în dreapta ta este cineva care are un permis de mai mulţi ani", explică preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie.
"La noi, în ultimii 27 de ani, la numărul de locuitori avem cam 2,5 centimetri de autostradă realizată. Să nu mai zicem de drumurile publice cum sunt realizate, să nu mai zicem de drumurile publice cum sunt semnalizate", mai spune Marian Nedelescu.