Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asistenţă masivă la festivităţile de Ziua Marinei, la Constanţa

Zece mii de oameni participă la manifestările de Ziua Marinei pe faleza din Constanţa. Preşedintele Klaus Iohannis a fost şi el prezent la festivităţi.

Şeful statului a vorbit despre importanţa strategică a Mării Negre: "Istoria noastră şi a acestei regiuni este legată nu de puţine ori de Marea Neagră. Prin particularităţile sale, ca punte între Europa şi Asia, ca punct în care converg influenţe culturale, interese economice şi mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. Anexarea Crimeii în 2014 de către Federaţia Rusă, cu încălcarea dreptului internaţional, a marcat deteriorarea situaţiei de securitate. I s-au adăugat alte provocări şi evoluţii strategice şi militare care fac din această regiune din nou una fierbinte (...). Sunt avantaje reale şi trebuie să avem capacitatea de a le folosi, pentru a ne consolida poziţia de membru NATO, de partener strategic credibil în contextul global".

La Constanţa se va desfăşura un exerciţiu demonstrativ, care va cuprinde respingerea atacului aviaţiei inamice, precum şi căutarea şi atacarea unui submarin inamic.

De la ora 20, pe faleza din faţa Cazinoului, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol în aer liber. De la ora 22 va avea loc un foc de artificii.