Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Psiholog la RFI: Nici o altă ţară nu şi-a hulit campionii cum au făcut-o românii

psiholog_rfi_nici_alta_tara_nu_hulit_campionii_facut_romanii.jpg

Cătălina Ponor la Rio (Foto: Reuters/Marko Djurica)
Cătălina Ponor la Rio (Foto: Reuters/Marko Djurica)

Românii nu au fost învăţaţi cum să piardă. Iată ce spune la RFI psihologul Mihai Copăceanu, care comentează valul de critici şi acuzaţii aduse în spaţiul public sportivilor care au ratat medaliile la Olimpiada de la Rio. De partea sa, psihologul Daniel David de la Universitatea Babeş-Bolyai declară că românii au tendinţa de a reacţiona emoţional: "Când sportivii au performanţe îi transformăm în zei, iar la primele greşeli dăm cu ei de pământ".

Psihologul Mihai Copăceanu spune că sportivii care reprezintă România la Jocurile Olimpice trebuie susţinuţi şi dacă urcă pe podium, dar şi când înregistrează eşecuri.

"Nu am văzut o altă ţară care să-şi hulească campionii. Cei care au participat la Rio au luat, unii dintre ei, medalii în trecut, adică sunt campionii noştri. Că n-au luat la fiecare Olimpiadă, ăsta este un aspect secundar", crede psihologul.

Mihai Copăceanu subliniază că "românii nu au fost învăţaţi să piardă şi românii din păcate nu au respect pentru valorile reale, pentru persoanele care muncesc enorm. Au fost învăţaţi doar cu multe medalii de aur şi nu au fost învăţaţi să-i respecte pe cei care iată, dintr-un motiv sau altul, nu pot avea succes. Să nu uităm că e o competiţie, ei nu concurează singuri, concurează cu alţi sportivi, de altă experienţă, de alte vârste şi într-o competiţie cineva trebuie să şi piardă. Nu avem un respect al eşecului".

Psihologul observă că "nu suntem educaţi în a înţelege ce înseamnă să participi acolo, cât efort este în spatele unei astfel de competiţii, poate ani la rândul şi cât de mult contează inclusiv pregătirea psihologică de câteva minute (...). Nu suntem îndreptăţiţi să criticăm performanţa uneori individuală. Sunt câteva sporturi în care doar datorită muncii lor, a unor sportivi, iată şi la o vârstă destul de considerabilă, au ajuns acolo şi au încercat să câştige medaliile".

 

Psihologul Daniel David (UBB): Adesea ne credem aşa cum nu suntem

 

De partea sa, psihologul Daniel David de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca spune la RFI că românii au tendinţa de a reacţiona emoţional şi de multe ori ironic: "Pentru mine, aceste reacţii pot fi înţelese cel mai bine prin concluziile din monografia pe care am scris-o cu referire la psihologia românilor. Două concluzii sunt foarte importante de acolo, care ne pot ajuta să înţelegem aceste reacţii. Prima concluzie este că noi adesea ne credem aşa cum nu suntem, dar ne credem aşa cum am putea să fim şi doi, că ne caracterizează emoţionalitatea foarte puternic, adică avem tendinţa de a exagera atât pozitivul, cât şi negativul, adesea pe un fond puternic de cinism. Noi trăim cu altă imagine, noi ne-am aşteptat la altceva şi uite ce s-a întâmplat. Această discrepanţă în mod normal generează emoţionalitate. Din cauza faptului că această discrepanţă este foarte mare şi emoţia este foarte mare. Şi totul colorat de acea caracteristică cinică şi ironică pe care o avem".

"Când performanţele erau bune, de obicei îi transformam în zei. Aici apare această exagerare a pozitivului şi negativului. Îi ridicăm pe piedestal, de multe ori mai mult decât merită, iar la primele greşeli îi trântim şi dăm cu ei de pământ", spune psihologul.

 
Mihai Copăceanu şi Daniel David, intervievaţi de Cosmin Ruscior, despre Rio