Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Umilinţele publice la care sunt supuse persoanele cu dizabilităţi: scuipate, ameninţate sau pur şi simplu ignorate

Persoanele cu handicap sunt supuse sistematic unor umilinţe publice. Iată ce spune la RFI preşedinta Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR), Daniela Tontsch. Ultimul exemplu îl reprezintă cazul unei femei aflate în scaun rulant, care ar fi fost agresată recent de un taximetrist din Bucureşti.

Daniela Tontsch povesteşte episodul recent: "Colega noastră se întorcea de la un eveniment cultural destul de târziu în noapte, la ora 23. A discutat cu mai mulţi şoferi de taxi, bineînţeles că unii nici măcar n-au ascultat-o, alţii au plecat. În final, un şofer a cerut o sumă mult mai mare decât ar fi fost traseul. Suma respectivă a fost mărită, pentru că femeia era în scaun rulant. Bineînţeles că a cerut lămuriri cu privire la suma asta crescută şi şoferul de taxi s-a enervat pur şi simplu, pentru că a avut acest curaj să întrebe de ce i s-a cerut o sumă atât de mare. A riscat să o acroşeze, dar nici măcar nu a plecat, deci intenţia a fost clar, prin manevra de marşarier, să o scuipe, a scuipat-o pur şi simplu, a umilit-o".

"Recent, am primit o plângere de la o colegă de-a noastră din Timişoara, care ne spunea că aceeaşi problemă a avut-o cu şoferul de la Salvare. A trebuit să meargă la Urgenţă, avea insuficienţă respiratorie gravă şi şoferul de la Salvare, la fel, i-a refuzat atât însoţitorul, cât şi scaunul rulant. La fel ni se întâmplă în spitale, la fel ni se întâmplă în instituţii publice", precizează preşedinta CNDR.

Daniela Tontsch spune că abuzuri de acest gen au loc destul de des şi mai atrage atenţia că una dintre cele mai mari probleme o reprezintă lipsa rampelor de pe trotuare: "E foarte trist, pentru că în Bucureşti am semnalat în momentul în care se desfăşurau lucrările, în momentul în care bordurile şi rampele de pe borduri puteau fi amenajate, dar nu am putut niciodată să găsim un superior, ci numai muncitorii, care ne spuneau că ei trebuie să respecte indicaţiile, n-au voie să facă urcarea pe bordură la nivelul asfaltului şi să fie rampa aceea standard, pentru că nu li se aprobă lucrarea ca finalizată şi că ei se asigură că trotuarul nu va fi inundat (...). Dar şi când sunt aceste rampe, ele sunt blocate atât de maşini, cât şi cel mai frecvent de terase, de diferite activităţi comerciale şi dacă noi îndrăznim să sesizăm, eu personal, am atras atenţia unui patron cu privire la acest aspect şi după ce m-am îndepărtat de locul respectiv şi nu mai erau camere de filmat, au trimis un angajat să ne bată, deci ne-au ameninţat, ne-au spus că o să ne dea o bătaie de n-o să ne vedem, dacă-i mai deranjăm".

Daniela Tontsch, despre umilirea persoanelor cu dizabilităţi