Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Restaurante închise la Mamaia. Ce au descoperit inspectorii ANPC?

restaurante_inchise_mamaia_descoperit_inspectorii_anpc.jpg

Carne stricată (Foto: www.anpc.gov.ro)
Carne stricată (Foto: www.anpc.gov.ro)

Trei restaurante din staţiunea Mamaia au fost închise temporar de comisarii de la Protecţia Consumatorului. Este vorba de Hora, Cleopatra şi La Steaguri.

Inspectorii ANPC au găsit între altele alimente fără data de expirare pe ambalaj şi produse depozitate la temperaturi de 30 de grade.

În alte cazuri separate, autorităţile au retras recent peste o sută de kilograme de peşte stricat din diverse unităţi de alimentaţie publică de pe litoral.

Pe de altă parte, la începutul săptămânii, inspectorii ANPC au amendat cu circa o sută de mii de lei şase hoteluri, cinci cluburi şi cinci restaurante de pe litoral, în unităţile respective fiind găsite alimente expirate şi mizerie în camere.

Dincolo de amenzi, este important ca oamenii să sancţioneze acele unităţi, prin refuzul de a le mai frecventa, spune la RFI Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons, organizaţie neguvernamentală de protecţie a consumatorilor.

"Cred că cea mai puternică sancţiune este să se facă public numele agentului economic care practică astfel de metode, fiindcă până la urmă cea mai puternică sancţiune tot noi, consumatorii, putem s-o dăm, pentru că indiferent cât va fi sancţiunea de mare sau de mică, trece. Oricum, aceste sancţiuni vor fi contestate majoritatea lor în instanţă, poate unele vor fi câştigate, timpul trece, oamenii uită", atrage atenţia Sorin Mierlea.

"Indiferent cât este de mare amenda, la rulajul respectiv, s-ar putea să fim uimiţi că mulţi dintre astfel de agenţi economici îşi transferă acest tip de sancţiuni contravenţionale sau şi le iau de la început în calcul ca mecanism de calculare a pierderilor şi profitului", spune preşedintele InfoCons.