Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Noi, cei plecați din țară, nu avem perspective de viitor în R.Moldova” Reportaj Audio

August este luna concediilor în Europa așa că și mulți cetățeni moldoveni, care muncesc în străinătate, revin să-și vadă familiile și rudele. Trebuie spus că, aproape un milion de moldoveni se află peste hotare, fie că practică munci sezoniere sau au un loc stabil de muncă. Potrivit unui studiu recent, realizat de Compania Magenta Consulting, 65 la sută dintre părinți nu vor ca odată deveniți maturi, copiii lor să plece din Moldova. Totuși, 13 la sută dintre cetățeni își doresc ca fiicele și fiii lor să se stabilească permanent cu traiul într-un stat străin. Rusia, Italia, Franța, Marea Britanie, Germania sunt doar câteva dintre țările preferate de cetățenii R.Moldova.

Din 2012, Anatol Luca, împreună cu familia s-a stabilit cu traiul în Friedland, Germania. Bărbatul muncește într-o fabrică de prelucrare a lemnului. Pentru prima dată a ajuns în Europa, în 1995, la doar câțiva ani de la declararea independenței R.Moldova. Atunci muncea la negru, acum are toate actele în regulă. În fiecare vară se întoarce la baștină. Regretă însă că schimbări spre bine nu prea sunt, chiar dacă la guvernare acum sunt așa zișii pro-europeni. Oamenii sunt nevoiți să-și caute o viață mai bună, departe de casă, de cei dragi.”Venim în Moldova în speranța că vom găsi ceva mai bun, dar nimic bun. Noi, cei plecați din țară, perspective de viitor în Moldova nu avem. Un an de zile nu venim acasă și acum schimbări nu vedem. Cei de la conducere au tot promis că vom avea investiții străine în Moldova, dar nu avem nimic concret”, spune Anatol Luca.

R.Moldova are nevoie de o nouă conducere care ar fi capabilă ca în vreo cinci ani să îmbunătățească imaginea țării, ne spune moldoveanul.”Nu avem cui lăsa această țară. Am votat pentru un Parlament nou care ne va apropia de Europa. În toți acești ani am obținut doar anularea vizelor pentru cetățenii care vor să călătorească în UE. Și mulți moldoveni au plecat și nu au mai revenit. Satele au rămas pustii”.

Și Daniela, fiica lui Anatol, venită în vacanță la Chișinău spune că R.Moldova pare altfel.”Țara a rămas doar cu bătrânii, tinerii au plecat în alte țări. Dacă s-ar deschide fabrici și oamenii ar fi remunerați bine, ar rămâne acasă. Dacă ne este dor de rude, bunici, telefonăm sau privim pozele vechi din Moldova”.

Un alt tânăr moldovean, ajuns acasă, este și Alexandru Jabanovschi. A absolvit Facultatea de Inginerie și Management în Transport a Universității Tehnice din Moldova. De aproape doi ani muncește în Marea Britanie într-o companie multinațională de curierat rapid și logistică care deservește peste 200 de țări.”Pleacă mulți tineri pentru că nu au salarii și condiții de trai decente. Au copii, familii și nu-și  permit să le întrețină. Am încercat să-mi găsesc un loc de muncă acasă, după absolvirea facultății. În Moldova luam un salariu foarte mic și nu reușeam să acoper nici măcar cheltuielile elementare”.

Alexandru și-ar dori să se întoarcă în R.Moldova. Are și un mesaj pentru autoritățile de la Chișinău.”Ar trebui să se mai gândească la popor și nu doar la propriile beneficii. Tinerii trebuie susținuți, să poată munci acasă. Cum vor fi schimbări spre bine, cu siguranță voi reveni. Sunt mereu cu gândul acasă”.

Și moldovenii de prin sate sunt nevoiți să-și părăsească locuințele.Maria Sofronovici este asistent social în Satul Nou din raionul Cimișlia. Are grijă de bătrânii din localitate, rămași singuri acasă.”Bătrânii nici nu știu cu cine se căsătoresc nepoții lor peste hotare. Eu știu greutățile lor. Îmi pare rău că tinerii au plecat. Trebuia să-i ținem acasă. Am trei copii, toți sunt în Franța. Autoritățile noastre trebuie să le dea tinerilor salarii ca peste hotare ca să rămână în țară. Totul este scump aici. Copii mei au plecat și nu cred că vor să locuiască în R.Moldova. Și-au luat deja apartamente în Franța, vor sta acolo”.

Zilele trecute, cetățeni ai Republicii Moldova, stabiliți peste hotare au participat la Congresul Diasporei, desfășurat la Chișinău. Evenimentul, ce are loc o dată la doi ani, „oferă platforma necesară pentru discuții multilaterale între Guvern și diasporă cu privire la politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, academice și politice din țară, dar și impactul politicilor elaborate de Guvern asupra diasporei”. Congresul Diasporei a fost organizat de Biroul pentru Relații cu Diaspora al Cancelariei de Stat, în cadrul Zilelor Diasporei și în contextul marcării celor 25 de ani de independența a Republicii Moldova.

 

 
Ascultă AICI reportajul realizat de Valeria Viţu