Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De la comună la pol regional. Sorin Ioniță (Expert Forum): O reformă super politică. Îţi ridici toată lumea în cap

sorin_ionita.jpg

Image source: 
facebook.com

Guvernul propune crearea de comune poli-regionali, localități care întrunesc anumite condiții și care ar putea prelua servicii publice în acele zone unde nu există orașe pe o distanță de minim 25 de kilometri. Inițiativa legislativă trebuie să treacă însă prin Parlament. Abia apoi comunele din România ar putea fi împărțite în două categorii: 183 de comune poli-regionali și... alte comune. Pentru prima categorie au fost luați în calcul o serie de factori, între care infrastructura rutieră și feroviară, populația, ponderea persoanelor cu studii superioare sau rata anuală de creștere a populației.

Este soluția posibilă la o problemă acută a României, amplificată de situația demografică, e de părare Sorin Ioniță, de la Expert Forum. El spune că împărțirea localităților ar fi un prim pas, esențial, pentru ca România nu să mai aibă localități de secol 19. Piedicile apar însă în momentul în care decizia ajunge la factorul politic, crede Sorin Ioniță:

Sorin Ioniță: Localitățile vor scădea în continuare ca număr de locuitori. Mai mult decât înainte, astăzi, în Europa nu mai poți să prestezi servicii locale eficient, optim. Este o întrebare pe care și-o pun toate țările în Europa. Iar unii chiar au făcut lucruri.

Reporter: E cea mai la îndemână soluție, să te duci la nivelul cel mai de jos, la comune și să le reorganizezi?

S.I.: Dimpotrivă, e o problemă foarte dificil de rezolvat, de care politicienii în general se feresc, pentru că implică cheltuirea de capital politic. Adică lumea e nemulțumită când vrei să faci așa ceva. Nu vrea să-și piardă comuna ei, chiar dacă mai are 30 de locuitori.

Rep.: Chiar dacă nu are niciun fel de serviciu de bază acolo?

S.I.: Absolut. Și nu e România țara cea mai fragmentată. Ungaria, Cehia, Slovacia, ca să nu mai vorbesc de Franța, care are 36 de mii de comune rurale, din care câteva sunt fără niciun locuitor. Dar francezii și-o pot permite. Noi nu putem. Când ai localități foarte mici și fragmentate, vă dați seama: orice serviciu prestezi, cât de simplu, prin administrația publică, costurile per capita cresc foarte mult. Ce s-a pus acum pe agendă la noi este una din posibilele soluții. Identificarea problemei e corectă. Trebuie să facem ceva. Direcția de mers asta este. Să coagulezi într-un fel sau altul. Ori le fuzionezi ori faci un contract ca o comună mai mare să servească, pe anumite atribuţiuni, încă cinci din jur, unde desfinţezi, evident, aceste servicii, că ăsta-i rostul.

Rep.: Dar acelea mai rămân comune, practic?

S.I.: E o întrebare. Ce nu-mi place în acest plan e că după ce facem toată această discuţie deşteaptă şi cădem la un acord, impementarea e amânată până în 2025 sau nu ştiu când. Deci trei guverne mai la vale. Bun. Ăsta-i un guvern tehnocrat, mai are câteva luni şi nu putea el să se apuce să facă o reformă cu o componentă politică atât de importantă. Asta este o reformă super politică. Îţi ridici practic pe toată lumea în cap. Desfiinţezi de exemplu două treimi din primarii României, Cum au făcut Danemarca, ţările baltice sau Albania, acum doi ani. Scurt pe doi. Printr-o lege, în şase luni. Au plecat acasă două treimi din primari şi consilierii locali. Gândiţi-vă ce înseamnă chestia asta.

Rep.: Cum vi se par factorii pe care îi ia în calcul guvernul în momentul în care face separaţie între comune şi super-comune?

S.I.: N-au fost făcuţi acuma. În România discutăm de asta de cel puţin zece ani şi sunt geografi şi economişti care au făcut raporate, dar n-au ieşit în public. Nu asta e greu: să pui nişte factori şi nişte criterii pe hârtie. Greu este să-ţi asumi decizia politică, s-o treci. Şi atunci va fi o lege care oricum va fi făcută harcea-parcea în Parlament. Vor fi lobby-uri, chestii... Comuna cutare, unde s-a născut deputatul sau ministrul cutare... Studiul tehnic arată că va trebui să nu fie super-comună dar de fapt va fi super-comună.

Ascultă AICI interviul integral cu Sorin Ioniţă: