Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultimul bilanț al seismului din Italia: 281 de morți, dintre care 8 români

cutrebun.jpg

Sursa imaginii: 
twitter.com

Un cutremur puternic, de 6,2 grade pe scara Richter a lovit miercuri dimineaţă centrul Italiei. Primarul din Amatrice, cea mai afectată localitate, anunţă că "oraşul nu mai există".

27.08, ora 8.30: Numărul morților confirmați ca urmare a seismului de miercuri din Italia a urcat la 281, informează agența ANSA. Președintele țării Sergio Mattarella și premierul Matteo Renzi participă sâmbătă la funeraliile victimelor din provincia Marche, la Domul din Ascoli Piceno.

26.08, ora 10.15: O puternică replică, cu magnitudinea de 4,8 pe scara Richter, s-a produs în această dimineață în jurul orei 6.28 la Amatrice, transmite agenția Ansa. Replica a provocat prăbușirea altor clădiri. Operațiunile de salvare desfășurate de pompieri nu au fost afectate, precizează sursa citată. Mai multe replici, de magnitudine mai mică, s-au înregistrat pe tot parcursul nopții trecute.

26.08, ora 9.16: Serviciul de Protecție Civilă italian, citat de agenția ANSA, confirmă că numărul morților este acum de 267 morți. Dintre aceștia 207 au murit la Amatrice, 49 la Arquata și 11 la Accumoli. Numărul total al răniților din regiunile Lazio, Umbria și Marche este de 387. Până ieri seara fuseseră scoase de sub dărâmături 238 de persoane în viață.

26.08, ora 8.10:  Ministerul Roman de Externe confirmă decesul unul al şaselea român. Autorităţile continuă demersurile pentru identificarea altor 17 români daţi dispăruţi. Alţi cinci români sunt răniţi şi spitalizaţi, iar starea lor este "momentan stabilă".26.08, ora 7.30: E stare de urgenţă în regiunile afectate de seismul din Italia. Premierul italian Matteo Renzi, a decis să aloce, în prima etapă, 50 de milioane de euro pentru reconstrucţie si a anulat taxele pentru locuitorii din zona afectată.

25.08, ora 13.50: Ministerul român al afacerilor externe anunță că încă trei români, în afara celor doi confirmați în această dimineață, și-au pierdut viața ca urmare a seismului din Italia, iar 11 cetățeni români sunt dați dispăruți. Iată comunicatul de presă integral al ministerului:

”Potrivit ultimelor informații obținute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetăţeni români în urma seismului survenit la data de 24 august 2016 pe teritoriul Italiei. Astfel, la acest moment, numărul cetățenilor români care și-au pierdut viața în urma cutremurului este de cinci persoane.

În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor înregistrate până la acest moment este de 11 persoane. Verificările sunt în derulare.

În continuare, echipa consulară mobilă aflată pe teren acționează în coordonare cu autoritățile italiene și întreprinde toate demersurile necesare pentru a stabili dacă printre victime se află și alţi cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 și (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în această tragedie şi acordă întreaga asistență necesară în continuare”.

25.08, ora 11.09: Cabinetul Renzi se va reuni astăzi la ora 18.00 pentru a discuta măsurile urgente care se impun în urma tragediei, se arată într-un comunicat oficial al guvernului italian. Premierul Matteo Renzi a vizitat ieri după amiază zonele afectate, dar a refuzat să dea declarații presei. ”Nu este acum momentul pentru vorbe”, le-a spus el ziariștilor, transmite ANSA.

25.08, ora 9.50: La Amatrice cel puțin 3 copii și-au pierdut viața: doi gemeni, în vârstă de 7 ani, Simone și Andrea Serafini și un copil în vârstă de 11 ani, care, după ce strigase disperat după ajutor,  a fost scos mort în cele din urmă, de sub dărâmături, transmite agenția Ansa. Tot la Amatrice, de sub ruinele Hotelului istoric Roma, din localitate, care s-a prăbușit, au fost scoase până acum două cadavre. Hotelul găzduia circa 70 de turiști. 35 dintre aceștia se aflau în clădire în momentul dezastrului, precizează La Repubblica.

Există temeri pentru clădirile de patrimoniu din zonele afectate. Au apărut fisuri în zidurile Domului din Urbino, ale mănăstirii Santa Chiara din Camerino, dar și ale bisericilor San Francesco și Sant Agostino, din Amatrice. Ministerul bunurilor culturale a mobilizat mai multe unități de criză. S-au efectuat verificări inclusiv la Colloseum-ul din Roma, dar nu au fost constatate daune, mai notează Ansa.

Imagini aeriene cu clădirile afectate din Amatrice (La Repubblica)

25.08, ora 9.40: Purtător de cuvânt MAE: Numărul românilor afectaţi de seismul din Italia ar putea creşte ţinând cont că sunt 8 mii de rezidenţi înregistraţi în zonele afectate.

25.08, ora 8.10: Departamentul italian pentru Protecție Civilă a anunțat că numărul morților este acum de 247, potrivit agenției naționale ANSA.

25.08, ora 7.20: Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că 2 români se numără printre cei care şi-au pierdut viaţa. Patru sunt răniţi şi opt sunt daţi dispăruţi.

 

 

imagini: youtube.com

19.50:  Autoritățile italiene  au mobilizat inclusiv Armata și angajați ai corupului silvic care, sprijiniți de voluntarii Crucii Roșii, caută posibili supraviețuitori. Sunt grav afectate localitățile Accumoli, Amatrice, Posta si Arquata del Tronto, situate între Roma și Perugia. Mai multe țări, în frunte cu Germania, s-au declarat pregătite să ofere orice sprijin necesar.

 

19.45: Cei doi români răniţi sunt internați în spital și primesc îngrijire de specialitate. Numărul cetăţenilor români afectaţi ar putea suferi modificări în orele următoare, transmite MAE.

 

19.30: Printre cei decedați este și un român, a precizat Ionuț Vâlcu, purtător de cuvânt la Ministerul Afacerilor Externe. Doi cetățeni români sunt răniți și nouă sunt dați dispăruți.

 

17.10: Cel puţin 73 de persoane au murit în urma seismelor produse în cursul nopţii de marţi spre miercuri în centrul Italiei, anunţă autorităţile italiene citate de publicaţia Il Messaggero.

 

15.47: Cel puţin 63 de persoane au murit, iar alte sute au fost rănite, în urma cutremurelor produse în cursul nopţii de marţi spre miercuri în centrul Italiei.

 

14.10: Cel puţin 38 de persoane au murit în urma seismului din Italia, anunţă o purtătoare de cuvânt a departamentului de protecţie civilă, citată de Reuters. Operaţiunile de salvare sunt dificile, întrucât cutremurul a afectat localităţi din zona de munte a ţării.

 

13.47: Președintele Crucii Roșii italiene, Francesco Rocca, a declarat presei că s-au mobilizat ambulanţe şi personal către cele mai afectate zone şi a subliniat că donaţiile de sânge ar putea fi utile în următoarele ore.

 

13.33: Premierul Matteo Renzi anunţă că se va deplasa în regiunea afectată de cutremur. "În momente dificile, Italia ştie ce să facă", spune şeful Executivului, care asigură că toate persoanele care au nevoie de ajutor îl vor primi.

 

13.30: Peste 150 de persoane sunt date dispărute în urma seismului din Italia. Echipele de intervenţie caută eventuali supravieţuitori.

 

12.10: Bilanțul victimelor în acest moment este de 37 de morți și mai multe zeci de răniți, potrivit agenției naționale italiene de presă ANSA, dar se estimează că numărul acestora va crește în continuare, dat fiind că foarte multe persoane sunt încă prinse sub dărâmături.

10.50: Papa Francisc a transmis, în cadrul audienței generale de miercuri, gândurile sale pentru victimele cutremurului și pentru cei care fac eforturi de a-i salva pe cei rămași sub dărâmături: ”Mulțumiri voluntarilor și lucrătorilor de la Protecția civilă care fac eforturi uriașe în aceste ore. Să ne unim cu toții în rugăciune pentru ca Isus să aline inimile celor îndurerați și să le aducă liniștea”, a transmis Papa, citat de Corriere della Sera.

10.30: ANSA anunță că bilanțul victimelor a urcat la 21 de persoane. Cele mai afectate localități sunt Accumoli și Amatrice din regiunea Lazio. La Accumoli două dintre victime sunt copii mici, a anunțat primarul localității, Stefano Petrucci, citat de La Stampa. Sunt afectate de asemenea mai multe localități din regiunile Umbria, Abruzzo și Marche.

Zonele cele mai afectate de cutremur (sursa: gazzetta.it)

10.15: ”Oamenii sapă cu mâinile goale pentru a salva victimele blocate sub dărâmături. Se aud strigătele de ajutor ale unei mame și ale unui copil”, relatează Emiliano Grillotti, fotograful agenției ANSA, citat de cotidianul La Repubblica. Potrivit aceleiași surse este posibil ca mai mulți turiști să fie blocați sub ruinele Hotelului Roma din Amatrice, care s-a prăbușit. Localitatea Pescara del Tronto din provincia Ascoli Piceno este de asemenea grav afectată, aici fiind înregistrați mai mulți morți și zeci de răniți, transmite cotidianul Il Sole 24 Ore.