Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O vară cu sute de mașini incendiate în Suedia

De la Malmö la Uppsala, pe o distanţă de aproape de 700 km, puţine sunt oraşele mari suedeze în care să nu fi fost incendiate maşini în ultimele două luni. Şi încă şi mai puţini sunt făptaşii prinşi până acum de poliţie.

Aproape 200 de maşini au ars în Suedia de la începutul lui iulie, iar săptămâna trecută într-o singură noapte au fost incendiate 9 autoturisme în oraşul Malmö şi încă 11 în alte câteva localităţi. În cazul unuia dintre ele, aflat într-un garaj din Stockholm, focul a distrus încă 10 vehicule parcate în jur.

Acest fenomen al incendierilor nu este complet nou pentru ţara scandinavă, însă niciodată el nu a luat asemenea proporţii.

Vorbim acum despre servicii de pompieri care uneori nu mai pot face faţă solicitărilor şi de poliţişti care lasă cazuri deoparte pentru a se putea ocupa de găsirea vinovaţilor. Acest lucru este însă suficient de dificil pentru a avea deocamdată un succes cel mult moderat. Motivul principal este acela că e deosebit de uşor să dai foc unui autoturism şi să fugi cu mult înainte ca primul echipaj de poliţie să ajungă la faţa locului.

Un incident despre care s-a scris mult este cel al maşinii de poliţie care a ars în Malmö pe 7 august. Un echipaj a fost atunci solicitat telefonic în jurul orei 23 pentru a interveni într-un caz de violenţă dintr-un apartament de bloc. Ajunşi la faţa locului, oamenii legii au constatat că era linişte în locuinţă însă, în timpul cât şi-au lăsat maşina în parcarea din faţă imobilului, aceasta a fost incendiată. Un tânăr de 17 ani, surprins atunci în zonă a fost atunci interogat  şi ulterior arestat pentru complicitate la incendiere. El este însă doar al doilea suspect arestat la nivel naţional în cazuri de acest fel. Primul a fost un alt tânăr, de 21 de ani, în maşina căruia au fost găsite bidoane de benzină şi un ciocan de tipul celor de spart geamuri în caz de urgenţă.

Făptaşii sunt organizaţi în bande, care se deplasează în maşini cu care şi dispar imediat ce pornesc focul.

Cei care analizează amploarea fenomenului spun că aceste grupuri de tineri se inspiră unele pe altele, în diferite localităţi ale Suediei. Sunt de obicei persoane fără serviciu care trăiesc în cartiere de periferie şi al căror grad de nemulţumire socială este deosebit de mare.

Cel mai afectat de incendii este fără îndoială oraşul Malmö, aflat în imediata apropiere a graniţei cu Danemarca.

Deosebit de rare sunt acolo nopțile fără incendieri de maşini. Într-o noapte au fost de altfel atât de multe solicitări încât la unul din cazuri pompierii nu s-au mai putut deplasa, aşa că au apelat la persoane private pe care le-au sfătuit prin telefon ce să facă pentru a stinge focul.

Malmö este de altfel oraşul suedez cu cea mai mare rată a şomajului, aproape dublă faţă de media naţională. În Malmö, un copil din cinci părăseşte sistemul de învăţământ fără a avea rezultatele necesare pentru a intra la liceu.

Sigur, într-o ţară că Suedia lipsa serviciului nu duce automat la sărăcie în adevăratul sens al cuvântului. Însă cei aflaţi în această situaţie devin clienţii permanenţi ai unui sistem de ajutoare financiare oferite de stat, din care foarte rar şi foarte greu mai ies. Iar segregarea vizibilă în destul de multe zone duce inevitabil la pierderea încrederii în societate şi politie precum şi la îmbrăţişarea ideii că e mai bine să trăieşti din infracţiuni şi ajutor social, decât din muncă.

Şi atunci ce e de făcut? Se vorbeşte despre cum în 2009 o situaţie relativ asemănătoare (deşi nu de aceeaşi amploare) a fost rezolvată prin întâlniri organizate şi discuţii între grupuri mari de tineri, pedagogi, reprezentanţi ai bisericii şi ai agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă.

Partidul Moderaţilor, cea mai mare formaţiune de opoziţie, a propus acum câteva zile să fie angajaţi încă 2000 de poliţişti în oraş, iar tinerii care vor fi condamnaţi pentru diverse infracţiuni, să fie obligaţi să facă practică la pompieri şi poliţie.

Recent Malmö a fost dotat cu drone echipate cu camere care zboară pe deasupra zonelor considerate a fi de risc, cu echipaje de poliţie pe scutere - suficient de mobile pentru a ajunge foarte repede în orice punct al oraşului, iar un număr mare de poliţişti în civil încearcă să găsească informaţii care să prevină incidentele. Maşinile considerate suspecte sunt oprite şi controlate.

Este un efort considerabil dacă ne gândim că Malmö este, prin podul care îl leagă de Copenhaga, principala poartă de intrare în Suedia. Iar asta face ca aceleaşi forţe de poliţie să se ocupe şi de controlul tuturor celor care trec frontiera venind dinspre sud.

 
Ascultă AICI materialul lui Constantin Drăgan