Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Precizări MAE: 8 mii de români trăiesc în zonele afectate de cutremur în Italia. Bilanțul s-ar putea agrava

Doi români au murit în urma cutremurului din Italia. Alţi patru sunt grav răniţi şi opt sunt daţi dispăruţi.

Ionuţ Vâlcu, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, spune la RFI că cei 4 români răniţi se află în stare gravă.

Tot el mai atrage atenţia asupra faptului că bilanţul se poate modifica, ţinând cont că în cele două regiuni afectate sunt înregistraţi peste 8 mii de cetăţeni români rezidenţi în Italia.

Rudele sau apropiații persoanelor care nu au putut fi localizate pot apela numerele puse la dispoziție de Ministerul Român de Externe. De altfel MAE a înființat și un call center care funcționează în Regim de Permanență.

Misiunea diplomatică română menţine legătura permanentă cu autorităţile italiene competente şi întreprinde demersuri pe toate canalele disponibile, inclusiv prin cele 2 echipe consulare mobile (Ambasada României la Roma şi Consulatul General al României la Bologna), care se află la faţa locului şi acţionează coordonat în vederea obţinerii de informaţii cu privire la existenţa altor cetăţeni români, afectaţi de seism.

MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Italia - (0039) 06 835 233 58 si (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al Romaniei la Bologna - (0039) 051 5872120 si (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

 
Magda Prelipceanu în dialog cu Ionuţ Vâlcu, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe