Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„În 25 de ani de independență a R.Moldova s-a dus totul de râpă” Reportaj Audio

Republica Moldova aniversează, sâmbătă, 25 de ani de independență. Cu acest prilej, autoritățile de la Chișinău au pregătit un amplu program cultural-artistic pentru întreaga zi, atât în capitală, cât și în raioanele din țară. Sărbătoarea va debuta cu Gala Premiului Naţional 2016, care va avea loc pe 26 august, la Palatul Republicii. Ziua Independenței este marcată cu doar câteva zile înainte de startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Trebuie spus că, Ziua Independenței și-a recăpătat denumirea, după ce comuniştii au botezat-o Ziua Republicii.

În 1991, la 27 august, atunci când Parlamentul a votat Declarația de Independență a Republicii Moldova, oamenii aveau așteptări mari că țara va deveni prosperă, iar Europa va fi tot mai aproape, își amintește Maria Croitoru din satul Ghidighici. Astăzi, însă, după 25 de ani de independență, cetățenii sunt dezamăgiți unde a ajuns R.Moldova, spune femeia. ”Credeam că dacă obținem independența va fi mai bine, dar nu a fost să fie. Așteptam o schimbare spre bine, ca să trăim mai bine. Se simțea criza. Conducerea a avut un singur scop – să se îmbogățească. Nu s-a gândit la popor, să facă un bine pentru țară. În fiecare an, situația s-a înrăutățit”.

Acum, politicienii de la Chișinău trebuie să depună eforturi pentru a recâștiga încrederea oamenilor. Ba mai mult, toți cei care se fac vinovați de ”Furtul Secolului”, să fie pedepsiți, este de părere Maria de la Ghidighici. ”Oamenii au pierdut încrederea în toți. Acum ca să-i convingi să iasă să voteze, este greu. Nici democrații, ajunși la putere nu fac mare lucru. Cetățenii au avut încrederea și în ei, dar nu au fost schimbări. Au avut încredere până s-a aflat despre dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar. Au fost doar necazuri după asta”. ”Sărăcia este mare în țară. Avem prea mulți bogați și sărăci. Aici, în jurul Chișinăului se vând loturi de pământ, se construiesc case, castele, iar în sate oamenii nu au ce mânca, multe case părăsite, drumuri stricate, terenuri nelucrate. Și toți se duc ca să poată să-și întrețină familiile. Trebuie să fie schimbată conducerea țării din talpă. În 25 de ani de independență s-a dus totul de râpă”.

Ion în vârstă de 55 de ani din Satul Nou consideră că mai ales corupția din sistemul judiciar este un impediment important în calea dezvoltării Republicii Moldova.”Până nu schimbăm situația în justiție, nu vom avea nimic bun. Orice președinte care va veni nu va putea face nimic dacă justiția nu va fi una corectă. Justiția este acaparată în totalitate”.

Pentru ca Republica Moldova să intre pe făgașul normalității, elitele politice, dar și instituțiile internaționale ar trebui să se implice mai mult, este de părere Elisaveta Crudu.”Corupție mare avem în toate domeniile. Ar trebui să intervină instituțiile străine, politicienii, dar și cetățenii să se trezească să-și dea seama de tot ce se întâmplă, să nu fim indiferenți. Nu putem rezolva nimic aici în țară. Salariile și pensiile sunt foarte mici, tinerii nu au unde munci, toți au plecat. Locuri de muncă nu avem în sat. Au rămas doar bătrânii. Crește mortalitatea, scade natalitatea. Situația este critică”, spune femeia.

În ziua în care Republica Moldova marchează 25 de ani de independență, mai mulţi cetăţeni vor ieși la proteste, în centrul capitalei. Ei spun că nu vor sărbători, dar îşi vor exprima nemulţumirea faţă de actuala guvernare, dar și față de parada militară, desfășurată în PNAM, cu prilejul Zilei Independenței. Oamenii sunt îndemnați să iasă în stradă, prin intermediul unei campanii cu genericul „Nu mă tem”, iniţiată pe reţelele de socializare. ”După 25 de ani de independență, încă 25 de ani trebuie să plătim miliardele furate de cei care organizează parade militare pentru a-și alina propriile orgolii, în loc să fie fugăriți cu șuturi până la penitenciarul nr. 13, ei vor să fie aplaudați”. ”Suportăm o tragedie națională, iar pentru a schimba lucrurile trebuie să ieșim în stradă”, susțin reprezentanți ai societății civile,organizatori ai campaniei.

Între timp, autoritățile promit că Ziua Independenței va fi marcată cu mult fast, în acest an. În mod tradițional, sărbătoarea va începe cu depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată” şi la monumentul lui „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din centrul Chișinăului. Deschiderea oficială va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale, unde locuitorii, dar și oaspeții capitalei vor avea ocazia să urmărească o paradă militară, dar și mai multe spectacole. Totodată, va fi prezentată o retrospectivă a evenimentelor culturale dedicate sărbătorii naţionale „Ziua Independenţei Republicii Moldova” din anii 1991-2015 şi un colaj documentar în aer liber „Moldova Suverană”. Programul artistic se va încheia seara cu un recital al formaţiei „Zdob şi Zdub”.

Ascultă AICI reportajul realizat de Valeria Vițu
2408