Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Blianţul românilor morţi în cutremurul din Italia a crescut la opt

Alţi cinci români sunt răniţi şi spitalizaţi, iar starea lor este "momentan stabilă".

Creşte numărul românilor morți în cutremurul din Italia. Ministerul Român de Externe confirmă decesul altor doi cetățeni români.  Autorităţile continuă demersurile pentru identificarea altor 19 români daţi dispăruţi. Alţi cinci români sunt răniţi şi spitalizaţi, iar starea lor este "momentan stabilă".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Ionuţ Vâlcu spune la RFI că autorităţile italiene au creat tabere speciale pentru persoanele sinistrate, unde li se asigură cazarea temporară şi serviciile medicale necesare. Românii care şi-au pierdut actele şi vor să se întoarcă în ţară au primit deja de la echipa consulară mobilă documente în regim de urgenţă.

 

 Echipa consulară mobilă se află în continuare în zona sinistrată și se coordonează în permanență cu autoritățile italiene competente pentru a-i găsi pe acești români.

- Din țară mai vin apeluri din partea rudelor celor care se află în Italia, cu acte sau fără?

- Ambasada României la Roma și Consulatul de la Bologna mențin în continuare legătura cu rudele persoanelor dispărute, a celor care sunt în spital și de asemenea, evident, cu rudele celor care și-au pierdut viața.

- Spuneați ieri că în zona afectată de seism trăiesc circa opt mii de români... Cum trăiesc, cum se descurcă în aceste zile românii care, poate, și-au pierdut casele de acolo?

- Autoritățile italiene au creat tabere speciale pentru persoanele sinistrate, echipa noastră mobilă a vizitat deja la fața locului mai multe din aceste tabere și le-a eliberat deja documente de identitate românilor de acolo, pentru că, așa cum vă puteți imagina, mulți dintre aceștia au ieșit din case, sau au fost scoși de sub dărâmături fără nimic asupra lor. Prin urmare, pentru a se legitima în fața autorităților italiene, le-au fost eliberate în regim de urgență documente de către această echipă consulară mobilă care s-a deplasat în zona sinistrată. Ei sunt adăpostiți în continuare în aceste tabere amenajate de autoritățile italiene unde li se asigură serviciile medicale necesare și de asemenea cazarea temporară până când se va decide ce va fi cu ei. Asta depinde și de ei, dacă vor să se întoarcă în România, sau dacă vor să rămână în Italia.

- Deci statul italian le asigură tot ce au nevoie, casă, masă, igienă ...?

- Este o procedură normală în astfel de situații, atunci când se produce o catastrofă, autoritățile ameneajează astfel de tabere speciale unde pot fi adăpostiți sinistrații. Trebuie avut în vedere că este vorba de o zonă muntoasă, unde noaptea temperaturile scad destul de mult ... Autoritățile din toate statele lumii fac acest lucru.

- Totuși, există convoaie umanitare care încearcă să ajungă acolo, dar din cauza drumurilor blocate nu reușesc ...

- Așa este. Și echipa noastră consulară, și ambasadorul român, care s-a deplasat și el în zonă, au întâmpinat mari dificultăți în încercarea de a ajunge acolo pentru că multe drumuri sunt grav avariate și trebuie căutate rute ocolitoare

- Ce spun românii cu care a stat de vorbă ambasadorul nostru la Roma? Vor acasă?

- Mulți dintre ei se află în acest moment într-o stare de șoc, este vorba despre o catastrofă care nu are cum să nu lase urme ...  Pentru cei care doresc să se întoarcă acasă, dacă nu au documente, Consulatul de la Bologna și Secția consulară a Ambasadei îi va ajuta în continuare, eliberându-le documente în regim de urgență și ajutându-i să ia legătura cu familiile lor. Nu avem deocamdată o situație a celor care vor să se întoarcă acasă și a celor care vor să rămână, dar pe măsură ce orele trec vom avea din ce în ce mai multe detalii.

- Dacă cineva din țară vrea să îi ajute pe românii sinistrați cum trebuie să procedeze?

- Deocamdată ar trebui să aștepte, pentru că și autoritățile italiene au deplasat la fața locului foarte multe efective care să ajute la salvarea celor care se află încă sub dărâmături și să acorde asistență celor care au fost salvați. Ulterior, cu siguranță vor apărea informații referitoare la diverse conturi unde se vor putea face donații pentru cei care și-au pierdut casele. Deocamdată nu avem informații în acest sens.

- În astfel de momente țările lumii, care pot să ajute, trimit pături, apă, medicamente. România s-a oferit să trimită ceva?

 - România și-a manifestat disponibilitatea de a ajuta cu echipe de salvare, încă din primele momente de după eveniment. Deocamdată suntem în stand-by. Și noi la Ministerul de externe avem o unitate de reacție rapidă care stă în stand-by  pentru a fi trimisă la fața locului în cazul în care situația o va cere. Până acum nu am primit nicio solicitare din partea Italiei.

- Dar ajutoare umanitare?

- Deocamdată nu avem informații în acest sens.

 
Magda Prelipceanu în dialog cu Ionuţ Vâlcu, purtător de cuvânt al MAE