Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pericolul hepatitei și al virusului HIV, necunoscut pentru români. Medic: ”Cei cu comportament la risc trebuie să se testeze”

analize.jpg

Sursa imaginii: 
www.freestockphotos.biz

Aproximativ doi din trei români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C, iar patru din cinci nu și-au făcut niciodată testul HIV, arată un studiu publicat, joi, de Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș". Managerul Institutului, Adrian Streinu-Cercel, afirmă, la RFI, că cifrele sunt îngrijorătoare. El recomandă testarea pentru aceste virusuri și atenție sporită la simptome în special pentru cei care au un comportament ”la risc”.

Peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C, iar mai mult de 80% nu și-au făcut niciodată testul HIV, relevă studiul "Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale cu privire la HIV/SIDA și hepatită B și C", derulat de Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" și dat joi publicității.

Potrivit studiului, doar 17,7% dintre români au trecut printr-un screening pentru HIV.

"În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor vizavi de cele trei virusuri (HepB, HepC și HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere a acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnăvire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV. De asemenea, faptul că mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că publicul general nu conștientizează importanța prevenției în cazul bolilor asimptomatice", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, cu prilejul prezentării studiului.

Într-un interviu acordat RFI, medicul subliniază că ”orice persoană care are un comportament la risc trebuie să se testeze. Acest tip de comportament este reprezentat, spre exemplu, de apartenența la un anumit grup, cum ar fi bărbați care fac sex cu bărbați, cei care sunt în domeniul prostituției, cei care sunt utilizatori de droguri cu administrare intravenoasă, persoanele heterosexuale care fac sex neprotejat cu mai mulți parteneri”.

Principalul pericol, în contextul acestor statistici alarmante, mai spune managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș", este ”crearea unor grupuri de pacienți care să fie potențiali implicați și care să tranmistă mai departe (n.r. virusul). Toate aceste virusuri au aceleași căi de transmitere: contactul sexual neprotejat, sângele și utilizarea la comun a instrumentelor de manichiură, pedichiură etc”.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel mai spune că, dacă știm că am fost expuși la acești factori de risc, trebuie să fim atenți la eventualele simptome ale bolilor și să mergem să ne testăm: ”în ceea ce privește virusul HIV, în momentul în care organismul intră pentru prima dată în contact cu acest virus dezvoltă un sindrom pseudo-gripal care ține cam două săptămâni. Totodată, apar ganglioni de o parte și de alta a gâtului. În ceea ce privește virusurile hepatitei B și C, cam 20-30% din pacienți prezintă icter, acea îngălbenire a ochilor. Restul, însă, sunt forme de boală subclinice, care trec neobservate. Abia peste zeci de ani, pacientul poate descoperi că are o formă evolutivă de boală, care este SIDA sau hepatita cronică”.

Recomandarea medicului este testarea care ”în mare parte, este gratuită. Mai mult, medicația este gratuită pentru acești pacienți. Hepatita C se vindecă, iar, pentru hepatita B și pentru HIV, medicamentele care sunt în momentul de față în studiu aduc date foarte interesante în vederea vindecării”.

 
Managerul Institutului "Matei Balș", Adrian Streinu-Cercel