Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia: Încă un român mort. Bilanțul provizoriu indică 11 morți și 14 dispăruți

A crescut bilanțul victimelor în rândul românilor, în urma cutremurului din Italia. Sunt 11 morți și șase răniți. Numărul celor dați dispăruți a scăzut la 14. Trei persoane despre a căror soartă nu se știa au fost găsite în viață, a anunţat Ministerul de Externe.

Potrivit ministerului, corpurile neînsuflețite a cinci dintre românii decedați vor fi repatriate luni. Cele două transporturi funerare, ale căror costuri au fost suportate integral de Ministerul de Externe din Fondul special de Urgență aflat la dispoziția ministerului, vor pleca, luni, pe cale rutieră, spre Romania.

”Echipa consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE s-a alăturat echipelor mobile ale Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, aflate deja pe teren, mai anunţă ministerul.

Cele trei echipe consulare mobile vor rămâne pe teren până la repatrierea tuturor corpurilor neînsuflețite ale cetățenilor români decedați și până la clarificarea situației persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute până la acest moment”, mai precizează Ministerul de Externe.

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, va merge duminică în centrul Italiei. Ministrul va participa duminică în localitatea Rieti la o ceremonie religioasă în memoria victimelor seismului. Tot duminică ministrul va vizita români spitalizaţi. Vor avea loc discuţii cu românii din regiune, dar şi cu autorităţile italiene.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul va discuta, luni, într-o şedinţă specială, despre situația românilor din Italia afectați de cutremur.
„Luni, vom discuta deja în Guvern, pentru că am solicitat MAE și Ministerului Muncii să vină cu analiza posibilităților de sprijin financiar, pe care îl putem acorda cetățenilor români care lucrează acolo și care au fost afectați sau rudelor celor care s-au deplasat acolo. Avem deja mijloacele pregătite pentru repatrierea celor care au decedat acolo, în caz de nevoie”, a declarat Dacian Cioloș.
El a adăugat că vor fi luate măsuri pentru sprijinirea celor spitalizați, a celor care vor să se repatrieze sau care au avut pierderi materiale și pentru care este gândit un ajutor tranzitoriu, până își vor clarifica situația.
„Este un subiect care ne preocupă și care rămâne în atenția noastră”, a mai precizat premierul.