Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul acordă sprijin financiar victimelor cutremurului din Italia

cutremur.jpg

Sursa imaginii: 
france24.com

Copiii români rămași orfani în urma cutremurului din Italia vor beneficia de un sprijin material de 6 mii de euro din partea guvernului. Pentru fiecare persoană decedată, statul român le va acorda membrilor supraviețuitori  ai familiei (sau rudelor de până la gradul 2) o mie de euro. Zece mii de euro vor primi familiile sau cetățenii români ale căror locuințe au fost distruse în proporție de 50%.

Sunt ajutoare de urgență stabilite prin hotărâre în ședința de guvern de luni. Executivul anunță totodată și plata cheltuielilor de spitalizare și recuperare pentru cei care nu sunt incluși în sistemul de asigurări și a căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian. Guvernul a decis și plata  a 3 mii  de euro pentru persoanele adulte apte de muncă care se întorc în România, în vederea sprijinirii acestora pentru reintegrare. Ajutorul va fi acordat în tranșe, pe o perioadă de 6 luni. Aceste ajutoare se acordă la cerere:

"Persoanele îndreptăţite vor fi sprijinite de reprezentanţi ai autorităţilor române să parcurgă mai simplu procedurile de alcătuire şi de depunere a dosarelor, care trebuie să includă copie a actului de identitate şi a documentelor doveditoare care să ateste situaţia în care se află beneficiarul. Cererea se adresează misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale MAE şi agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială. În cazul în care documentele de identitate au fost pierdute în urma cutremurului, se pot prezenta copii ale documentelor eliberate de autorităţile italiene care să ateste identitatea persoanelor şi faptul că documentele de identitate au fost pierdute",  se precizează într-un comunicat de presă.