Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libia predă Europei ultimele arme chimice

155mmmustardgasshells.jpg

Image source: 
en.wikipedia.org

Libia a expediat către Europa ultimele sale arme chimice, asigurându-se că ele nu vor cădea în mâinile unor grăpări de extremişti activi în această ţară distrusă de instabilitate şi violenţă.Este vorba de 500 de tone de produse chimice toxice care vor fi distruse in Germania, la Munster.Operaţiunea se desfăşoară sub girul Naţiunilor Unite.

Responsabili ONU anunţă că o navă daneză a părăsit portul Misrata, aflat la 200 de km de Tripoli, pentru a transporta stocuri cu arme chimice spre Germania. Operaţiunea are loc în cadrul unui plan asumat al guvernului libian de uniune naţională. Libia este cea care a solicitat un ajutor internaţional pentru a se debarasa de această moştenire lăsată de regimul fostului dictator Muammar Gaddafi.Guvernul se temea că aceste produse, ce pot fi transformate oricând în gaze toxice, vor cădea în mâinile organizaţiei Stat Islamic, prezente în ţară din 2015.Toate armele chimice au fost scoase în afara ţării, a confirmat pentru France Presse vice-premierul Moussa el-Koni.

500 de tone de produse chimice toxice vor fi distruse la Munster, in Germania, de o societate care a mai distrus până acum stocuri ale regimului sirian, după cum  a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului german al Apărării. Produsele chimice ar trebui să ajungă în Germania în săptămânile ce urmează, a precizat purtătorul de cuvânt. Guvernul danez s-a oferit recent să ajute pentru a transporta acest arsenal, împreună cu ONU, în cadrul programului de interzicere a armelor chimice, pentru ca ele să nu cădă în mâinile extremiştilor.

Ïn iulie, Consiliul de Securitate al ONU a acceptat o rezoluţie prin care ajută Libia să se debaraseze de această ameninţare. Regimul colonelului Muammar Gaddafi aderase în 2004 la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Atunci, el mai avea de eliminat 11,5 tone de iperită, reprezentând 45 la sută din stocul iniţial.

 

834