Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai mult de jumătate din medicii de la UPU SMURD Floreasca au demisionat, după un conflict cu managerul

17 medici de la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) SMURD de la Spitalul Floreasca din Capitală au anunţat că demisionează în urma „presiunii psihologice” şi a comportamentului managerului interimar al spitalului, Sorin Păun. Medicii care au demisionat au fost chemaţi la discuţii cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

17 medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, care lucrează la Unitatea Primiri Urgenţe SMURD – 31 de medici avea în total serviciul -, şi-au dat demisia miercuri pe motiv că sunt trataţi într-un mod nedemn şi abuziv de către managerul interimar Sorin Păun.

"Managerul Sorin Păun refuză să semneze achiziţii, situaţia este aşa în tot spitalul, sunt laboratoare fără kituri de analiză, lipsesc de medicamente. În înregistrări, acele înjurături se întâmplau în sala de operaţie, acesta e comportamentului domnului doctor, agresează verbal, se lua de rezidenţii lui. Nu mai avem cu ce să ne facem treaba, în septembrie rămânem fără medicamente, fără kituri de analize, de două luni au fost mai multe întâlniri cu ministrul şi cu consilierii lui. Păun se apăra la aceste întâlniri, spunând că sunt minciuni faptul că nu ar fi medicamente. O să fie afectată şi activitatea din spital fiindcă elicopterul aparţine SMURD Bucureşti", a declarat pentru Mediafax Alexandru Ciucioi, unul dintre medicii demisionari.

"Managerul a refuzat să semneze pentru achiziţionarea unor medicamente, iar din septembrie nu vor mai fi medicamente absolut deloc. Ne-am dat demisia, suntem în preaviz două săptămâni şi dacă nu se rezolvă ceva, ne găsim de lucru în altă parte", a spus un alt medic.

La rândul său, managerul Sorin Păun a declarat: "Nu răspund la presiunile făcute de grupuri de interese. Nu cer decât respectarea legii, justificarea cheltuielilor în decontul pe pacient şi la secţia UPU (nr. Unitatea Primiri Urgenţe), aşa cum se face în tot spitalul, justificarea unor achiziţii pe baza nevoilor reale şi respectarea reglementărilor şi procedurilor în vigoare. În relaţia cu colegii si cu colaboratorii mă bazez pe comunicare deschisă, în contextul în care reglementările trebuie aduse la cunoştinţa tuturor angajaţilor spitalului. Acest lucru (n.r angajări) nu a fost posibil până acum din cauza lipsei bugetului de venituri şi cheltuieli, din cauza întârzierii semnării contractului cu casa de asigurări. A fost o situaţie care nu este imputabilă punctual Spitalului de Urgenţă, ci sistemului sanitar în totalitate. Dar s-a rezolvat şi pot să vă spun că în funcţie de referatele de necesitate pe fiecare secţie în parte s-a luat în considerare orice fel de necesar de personal mediu, superior şi auxiliar precum şi administrativ, în aşa fel încât să poată să fie rezolvat actul medical in conditii normale", a mai spus Sorin Păun.

Întrebaţi cum s-au descurcat în lipsă de resurse, doctorii spun că s-au descurcat cum au putut, dar nu din resursele spitalului, cumpărând medicamente de la farmacie cu bani din propriul buzunar. "De două-trei luni sunt probleme cu medicamentele, întâi am rămas noi fără medicamente, apoi spitalul, am cerut ajutor şi la Ministerul Sănătăţii. S-au găsit soluţii, dar tot apar probleme, dispar medicamente, s-au făcut achiziţii de aparate noi care ulterior s-au retras. Am cumpărat şi noi medicamente din banii noştri, dar sunt medicamente cum sunt sedativele, care nu se pot lua de la farmacie", a mai spus un medic.

Managerul Spitalului Floreasca, Sorin Păun, a declarat că medicii de la UPU SMURD nu au prezent motivele care i-au determinat să demisioneze, deşi există un regulament intern al unităţii medicale în acest sens, Păun susţinând că în perioada următoare vor fi mai multe anunţuri de angajare.

"Săptămâna viitoare va fi publicat un anunţ pentru angajări. Demisia este un act unilateral. Nu e notat în aceste demisii niciun fel de motivaţii. Există o regulă în spital ca orice demisie să fie prezentată managerului şi discutată punctual. Când mă trezesc cu mai multe demisii, nu pot vorbi în colectiv ci cu fiecare în parte. În demisii nu se regăseşte motivul", a declarat managerul Spitalului de Urgenţă Floreasca, Sorin Păun.

Medicii care au demisionat miercuri susţin că şi alţi colegi le vor urma gestul în perioada ce urmează.