Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Petru cel Mare și impozitul pe bărbi

tablou.jpeg

"Petru cel Mare și planurile orașului Sankt Petersburg", tablou realizat de pictorul rus Alexey Gavrilovich Venetsianov, 1838
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Apreciată sau nu, barba devine în zilele noastre un element din ce în ce mai popular în rândul bărbaților. Știați că în trecut, însă, exista o taxă pentru a purta barbă? Chiar ziua de 5 septembrie a marcat introducerea impozitului pe bărbi în Rusia lui Petru cel Mare, la sfârșitul secolului al XVII-lea (1698).

Petru cel Mare, cunoscut, de altfel, pentru modernizarea Rusiei, tocmai se întorsese dintr-un amplu turneu prin Europa de Vest, la sfârșitul verii anului 1698.  Călătoria sa i-a permis să intre în contact direct cu lumea occidentală, atât sub aspect politic, cât și social. Pe lângă modernizarea armatei, a sistemului de educație sau a structurii administrative, țarul dorea să se apropie de modelul occidental și în ceea ce privește aspectul fizic al cetățenilor.

Așadar, reîntors din turul său europen, țarului i s-a organizat o recepție de primire, la care au participat persoane apropiate din rândul armatei și a nobilimii. După ce i-a salutat și îmbrățișat pe fiecare dintre aceștia în parte, țarul a făcut o mișcare care i-a lăsat fară cuvinte….și fără…barbă. A scot o foarfecă mare și a început pur și simplu să le taie bărbile. După cum vă puteți imagina, nu prea era loc de comentarii din partea invitaților supuși procedurii. Prin acest gest Petru cel Mare dorea să aducă în Rusia moda din Occident, unde bărbații nu purtau barbă. Altfel, până la acel moment, barba făcea parte din cultura tradițională rusă, fiind chiar considerat un păcat ca aceasta să fie rasă.   

Interzicerea purtării bărbii a fost înlocuită în scurt timp cu permiterea acesteia doar în cazul plății unui impozit. După ce plăteau taxa aferentă, care putea ajunge și la 100 de ruble, bărbații erau obligați să poarte cu ei un soi de amuletă făcută din oțel sau din argint pe care scria Taxă plătită. Barbă este o povară inutilă. Pe verso era gravat vulturul rusesc.

Deși deloc populară, după cum ne putem imagina, legea impozitului pe barbă a rezistat până în anul 1772.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.