Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anchetă DNA la TVR. Mircea Toma: Mă aştept să producă rezultate

Procurorii DNA  au solicitat documente de la Senat şi Camera Deputaţilor, privind evaluarea activității Societății Române de Televiziune din ultimii 10 ani. Anchetatorii cer copii conforme cu originalul ale unor contracte de prestări servicii, se precizează în solicitarea citată de agenţia Mediafax.Comisiile de cultură au răspuns deja cererii DNA şi au trimis mai departe rapoartele de activitate ale TVR, a precizat vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru. Semnale de posibile nereguli în managementul Televiziunii Publice au existat și există, inclusiv venite din interiorul instituției, spune, la RFI, Mircea Toma, de la Active Watch.

Intervenția Parlamentului de până acum a vizat însă strict schimbarea de personal-cheie, odată cu rotația puterii, adaugă Mircea Toma care așteaptă acum rezultate concrete ale investigației:

Mircea Toma: Rapoartele de activtate anuale ale TVR, cele care sunt înaintate comisiei de specialitate din Parlament, sunt publice. Ele sunt postate pe site-ul TVR și pot fi consultate de orice cetățean. Cred că DNA a cerut parlamentarilor rapoartele comisiilor de anchetă create special pentru anumite situații reclamate în legătură cu activitatea TVR.  Probabil că acelea sunt în proprietatea senatorilor și accesul la ele pare să fie puțin îngreunat, dacă a fost nevoie ca DNA să le ceară, în loc să fie publice.

Reporter: De câte rapoarte ale comisiilor de anchetă aveți dumneavoastră cunoștință? Sunt informații care susțin că o singură dată în perioada 2007 – 2008, o anchetă parlamentară a vizat managementul TVR.

M.T: Nu am știre despre produse ale Senatului. De obicei, parlamentarii s-au adunat după fiecare schimbare de raport de forțe politice pentru a respinge raportul TVR și pentru a înlocui conducerea televiziunii publice, consiliul de administrație și conducerea de la departamentul de știri.

Rep: Spuneți că a fost un pretext superficial pentru a schimba niște oameni și că niciodată nu s-a intrat în detaliu?

M.T: Este una dintre principalele constatări ale noastre la Active Watch. Dacă urmăriți ultima cercetare publicată despre televiziunea publică, intitulată „De ce și cum se clatină TVR?”, observați că se constată lipsa anchetelor. Au fost atâtea sesizări făcute din diverse părți despre faptul că, mai ales în cazul achizițiilor publice, s-au produs iregularități. Te-ai fi așteptat ca după fiecare sesizare să apară o investigație a autorităților. Este prima oară când se face o investigație pe acest subiect.

Rep: Ce ați constatat, în mod concret, privind achizițiile publice?

M.T: Citind rapoartele Curții de Conturi se observă că uneori este semnalat faptul că achizițiile au fost făcute greșit sau pe lângă lege. Acestea sunt cele mai palpabile probe. Mai există, în zecile de interviuri făcute de colegii mei cu persoane din televiziunea publică, atât cu cei din management, cât și cu angajați și jurnaliști, mențiunile pe care aceștia le fac referitoare la corupția din TVR ca una din cauzele declinului acestei instituții. Corupția internă are două forme de manifestare, una dintre acestea fiind cea referitoare la achizițiile publice. Cu toate acestea, nu am văzut până acum o investigație făcută cap – coadă, serios, pe o achiziție.

Rep: De ce considerați că apare acesată anchetă și solicitare a DNA acum, din moment ce spuneți și ați constatat că există numeroase mărturii din interiorul televiunii publice care denunță tocmai presupusa corupție de acolo?

M.T: S-ar putea să fie vorba despre o ieșire publică a unuia dintre membrii consiliului de administrație care a semnalat, în urmă cu câteva săptămâni, faptul că în lista de achiziții publice, la care respectiva persoană a avut acces, au apărut lucruri care nu ar fi avut ce căuta printre obiectele achiziționate de TVR, anume, spary-uri, apă de gură, sare de baie, loțiune de plajă ș.a.m.d.

Rep: Cât de important este ca o astfel de anchetă, preluată la cel mai înalt nivel de DNA, să demaște presupusul putregai din acel sistem?

M.T: După cum funcționează DNA în ultimii ani, mă aștept să producă rezultate. Sper să lucreze corect și să identifice fraudele, dacă au existat. Dacă nu au existat să spună că nu. Motivele derapajului economic al TVR nu sunt, în primul rând, legate de corupție. Din punctul nostru de vedere, ele sunt consecința une legi proaste, care ar trebui schimbată, astfel încât să permită televiziunii publice să funcționeze eficient și în interesul public.

 
Ascultă AICI interviul cu Mircea Toma: