Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe noul an școlar. Modificări importante, la examenele naţionale și “Şcoala Altfel”

Elevii se întorc, de luni, la şcoală. Sunt o sumedenie de noutăți care îi așteaptă: prelungirea vacanței de primăvară, modificarea programului “Şcoala Altfel”, dar și schimbări importante în ceea ce privește examenele naţionale.

Elevii se întorc la şcoală, de luni 12 septembrie, pentru 35 de săptămâni de cursuri. Noul an şcolar va avea o vacanţă de primăvară mai mare şi se va încheia cu o săptămână mai devreme, în 16 iunie, notează news.ro.

O altă noutate este posibilitatea dată unităţilor de învăţământ preuniversitar de a flexibiliza perioada programului naţional “Şcoala Altfel”, până acum existând o perioadă fixă, în luna aprilie.

Sunt noutăţi la examenele naţionale: din acest an ponderea mediilor din clasele V-VIII, la admiterea la liceu va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută până acum, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată.

În plus, va fi eliminată prevederea conform căreia nota finală după contestaţii la bacalaureat şi la evaluarea naţională se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi cea de la contestaţie există o diferenţă mai mare de 0,5 puncte.

În fine, tot din acest an şcolar, elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor avea manuale gratuite.