Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă în rândul judecătorilor

Tribunalele Dolj și Vâlcea și judecătoriile de pe raza Curții de Apel Pitești au intrat în grevă începând de ieri, urmând ca și alte instanțe să decidă dacă se alătura protestului, magistrații cerând, printre altele, salarii mai mari, dar și demisia ministrului Justiției; instanțele respective judecă doar urgențele.

Magistrații au redactat un memorandum adoptat de adunările generale a peste 50 de instanţe şi 20 de parchete, potrivit Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. Prin memorandumul ce va fi trimis Guvernului, magistrații cer respectarea independenței sistemului judiciar, garantarea şi respectarea statutului magistraților, independenței acestora, proceduri transparente în numirea în funcțiile de conducere din Ministerul Public, asigurarea unei finanțări corespunzătoare bunei funcționări a justiției ca serviciu public, analizarea activităților unor instituții din sistem, crearea unui corp de poliție judiciară sub autoritatea exclusivă a Ministerului Public și crearea prin lege a unei autorități civile de interceptare, publicarea de către CSAT a procedurii urmate în vederea verificării concrete în ce privește existența unor persoane infiltrate în sistemul judiciar, angajați/colaboratori/informatori ai serviciilor de informații.

Ministerul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat pentru MEDIAFAX că a aflat din presă despre protestele magistraţilor. "Politica salarială se face de către Ministerul Muncii. Voi lua legătura cu ministrul Muncii pentru ca ministerul să discute cu cei aflaţi în protest despre revendicările lor, a declarat ministrul.

Instanțele care au intrat in greva vor soluționa în perioada de protest doar cauzele urgente. La protest vor participa și instanțe din Olt, Gorj și Mehedinți, prin aplicarea de banderole albe pe robe.