Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE: mai multe fonduri pentru migrație prin reducerea celor de coeziune

migration_eu.jpg

Fluxurile migratorii înspre spatiu Schengen
Fluxurile migratorii înspre spatiu Schengen
Sursa imaginii: 
@European Communities

Statele membre UE sunt de acord să sporească cu 25% fondurile pentru migrație în 2017, reducîndu-le pe cele ale politicii de coeziune cu peste un miliard de euro. Tările care renunță la aceṣti bani pentru moment se găsesc mai ales în estul Europei. Decizia se aplică ṣi fondurilor dezvoltării rurale care nu au fost încă cheltuite.

UE este pe cale să revizuiască acum bugetul pentru 2017 în diferite domenii de acțiune iar decizia actuală poate fi luată drept o contribuție binevenită a țărilor de est la rezolvarea crizei migrației. In treacăt fie spus, ele nu au excelat pâna acum în acest sens.

Unele voci vorbesc despre o pedeapsă  pentru estici fiindcă au fost atât de puțin solidari cu restul europenilor.

Ungaria ṣi Slovacia mai ales s-au evidențiat dînd în judecată  Comisia Europeană pentru modelul imaginat de repartizare a migranților aflați pe teritoriul UE.

Drept urmare, ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn a cerut acum excluderea temporară sau definitivă a Ungariei din UE.

Fondurile pentru gestiunea crizei migrației cresc deci cu un sfert anul viitor, ajungînd la 5.2 miliarde de euro.  Ele vor servi la întărirea pazei frontierelor externe UE, la  reinstalarea refugiaților care provin din Liban ṣi Turcia ṣi la integrarea migranților pe piața muncii europene.

Statele din estul Europei au fost de acord cu acest scenariu, cu toate ca pentru ele asta înseamnă că trebuie să reducă cheltuielile în domenii ca cercetarea ṣi agricultura.

Ministrul român al agriculturii Achim Irimescu a explicat însă pentru RFI că situația se poate redresa întrucât ne aflăm în cadrul financiar 2014-2020, dar fondurile pot fi atrase pâna în 2023 (regula de n+3).

Au fost alese transferuri de fonduri către migrație de la coeziune ṣi dezvoltare rurală întrucât în aceste domenii banii sunt anevoie deblocați de Bruxelles, programele fiind  mari ṣi greu de pus pe picioare.

Asta face ca de multe ori fondurile să ramână neatinse perioade lungi de timp. UE a decis astfel să le folosească acolo unde este nevoie imediată,  în aṣteptarea programelor care să le tragă în scopul lor inițial.

În plus, acum Comisia European pregăteṣte o revizuire a cheltuielilor pentru anul viitor, unele sectoare pot astfel să-ṣi vadă fondurile crescînd.