Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MEC: Interes mare pentru posturile de director de școli. Concursurile merg înainte fără emoție

Ministerul Educației anunță, la RFI, că primește fără emoție inițiativa Ecaterinei Andronescu de amânare a concursurilor pentru posturile de directori de școli. Etapele desfășurării concursului vor decurge confrom planului inițial, precizează purtătorul de cuvânt al ministerului, Mirabela Amarandei, care susține că în jurul examenului organizat după o metodologie nouă, transpatentă, există deja un interes important.

Nu în ultimul rând, amintește reprezentanta ministerului, un cuvânt de spus va avea și președintele Iohannis:

Mirabela Amarandei : Vom merge mai departe în organizarea concursurilor. Suntem în dialog constant, zilnic, atât cu inspectoratele școlare, cât și cu profesorii interesați să candideze pentru aceste posturi.

Reporter:  Cât interes este pe marginea acestui concurs?

Mirabela Amarandei: La doar două zile de la deschiderea aplicației s-au înregistrat aproape 400 de candidaturi. Vorbim acum de o ipoteză, așa că e prematur să ne pronunțăm cu privire la succesul acestui demers. Ministerul Educației merge mai departe cu organizarea concursului pentru directori . Concursurile vor avea ca primă probă în 12 octombrie proba scrisă.Reporter: E pregătit Ministerul Educației cu un plan B, în cazul în care se dă acest vot?

Mirabela Amarandei: În momentul în care se va lua o decizie vom vedea ce abordare vom avea. În egală măsură vă amintesc că de la luarea deciziei până la publicarea în Monitorul Oficial mai există câțiva pași . Nu în ultimul rând, există posibilitatea ca președintele să-și spună un punct de vedere.

Ascultă AICI interviul integral cu purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației: 

 

Confuzie în Comisia de Învățământ

Vineri,  secretarul comisiei pentru învățământ a Senatului, Dumitru Oprea, a susținut că propunerea de modificare a Legii Educației și de amânare a concursurilor nu ar fi fost pe ordinea de zi. Raportul Comisiei, susține Dumitru Oprea citat de Agerpres, ar fi fost contrasemnat, contrar procedurilor, de o altă persoană.

Proiectul de lege susținut de fostul ministru Ecaterina Andronescu ar urma să intre luni  în plenul Senatului, unde se va da votul final. Odată aprobat, ar opri concursurile și ar lăsa decizia în seama viitorului ministru al Educației, din guvernul format după alegerile parlamentare de la finele anului.

Coaliția pentru Educație:  O inițiativă forțată. Un teatru absurd

Reprezentanții Coaliției pentru Educație susțin că în sfârșit există un concurs după o metodologie, care reduce din vulenerabilități și ar putea da o anumită stabilitate școlilor. Daniela Vișoianu privește intenția de amânare pentru anul viitor a concursurilor drept o forțare cu miză electorală:Răspunsul Ecaterinei Andronescu

Contactată de Digi 24, Ecaterina Andronescu a precizat că nu înțelege agitația creată în jurul subiectului, că este vorba de un amendament care respectă procedurile parlamentare și care poate ulterior să fie promulgat sau nu.

"Stati putin, ca nu inteleg toata agitatia aceasta. Este un amendament care urmeaza procedurile parlamentare, poate sa fie votat, poate sa nu fie votat. Daca a fost votat de Senat, presedintele poate sa-l promulge, poate sa nu-l promulge. Nu a tintit actiunea care este acum in derulare"