Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timişoara va fi Capitala culturală europeană 2021

timisoara.jpg

Facebook / Timisoara Capitala Culturala Europeana

Oraşul Timişoara a fost desemnat Capitală culturală europeană în anul 2021, a anunţat vineri seara  Steve Green, preşedintele juriului internaţional delegat de Uniunea Europeană, într-o conferință de presă organizată la sediul Bibliotecii Naţionale a României din Bucureşti. La eveniment au participat și ministrul Culturii Corina Şuteu,  Karel Bartak, Head of Culture Unit în cadrul Comisiei Europene şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Oraşele contracandidate la acest prestigios titlu au fost Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

"Competiţa a fost acerbă şi vie în România (...) Am văzut strategii inovative, am văzut cât de mult îşi doresc oraşele dialogul cultural cu familia europeană. Sunt convins că toate oraşele vor benefia de entuziasmul iscat cu ocazia acestei competiţii. Aş vrea să încurajez oraşele să păstreze această linie a inovaţiei", a declarat Karel Bartak, Head of Culture Unit în cadrul Comisiei Europene, citat de Mediafax.

"Vreau să mulţumesc comunităţii timişorene, este o victorie de echipă, toţi timişorenii au contribuit. (...) Mulţumesc tuturor. Liderilor bisericilor, rectorilor tuturor instituţilor, liderilor comunităţilor etnice. Suntem conştienţi că greul acum începe, este o răspundere uriaşă, pe parcursul celor cinci ani care urmează vom exercita, sper, cu onoare acest prestigios titlu", a declarat la rândul său primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

„În 1884, Timişoara a fost primul oraş din Europa continentală cu iluminare stradală electrică. În 1989, scânteile Revoluţiei împotriva regimului Ceauşescu s-au aprins pe străzile Timişoarei. În 2021, dorim să fim Capitala Europeană a Culturii pentru a putea împărtăşi aspiraţiile noastre cu restul Europei. Ne propunem să punem în mişcare energia civică. Pornind de la puternica metaforă a luminii, dorim să «exportăm» valorile în care credem în alte oraşe din Europa, pentru a stimula o atitudine deschisă, vizionară în rândul cetăţenilor. Sloganul campaniei este esenţa mesajului nostru: Luminează oraşul prin tine!”, se arată, printre altele, în dosarul final de candidatură al Timişoarei la prestigiosul titlu de Capitală Culturală Europeană.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) este atribuit unui oraş din Uniunea Europeană, din ţări candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Până în 2019, 60 de oraşe vor fi deţinut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este considerat a fi iniţiativa culturală emblematică a Uniunii Europene.

Începând din 1985, Uniunea Europeană desemnează unul sau două oraşe, din ţări candidate sau pre-candidate, drept Capitală Europeană a Culturii. Se aşteaptă ca oraşele alese să prezinte, timp de un an, un program cultural inovator şi susţinut care să accentueze bogăţia, diversitatea şi similarităţile culturii europene în faţa unui public internaţional.

În 2021 atât România, cât şi Grecia, vor găzdui câte o Capitală Europeană a Culturii.