Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Explozie la New York, cel puțin 29 de răniți

explo.jpg

Pompieri din New York la locul exploziei, 17 septembrie 2016
Image source: 
REUTERS/Rashid Umar Abbasi

Cel puțin 29 de persoane au fost rănite în urma unei explozii puternice care s-a produs sâmbătă noapte  în districtul Chelsea din New York, transmit agențiile de știri. Cauzele exploziei sunt pentru moment neclare. Primarul New York-ului, Bill de Blasio, spune că explozia ar fi fost declanșată ”intenționat”, dar că nu există încă indicii că ar fi vorba despre un act terorist, potrivit BBC.

UPDATE 3

Cel de-al doilea dispozitiv exploziv a fost înlăturat din zonă, anunţă autorităţile americane. În ce priveşte starea răniţilor, viaţa lor nu este pusă în pericol. Preşedintele Obama este informat în permanenţă cu privire la desfăşurarea anchetei. 

UPDATE 2:

Ministerul Afacerilor Externe a precizat duminică, referitor la explozia care a avut loc la New York, că nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români.

"Până la acest moment, la nivelul oficiului consular nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români. Consulatul General al României la New York continuă monitorizarea cazului şi este pregătită să acorde asistenţă consulară daca situaţia o va impune", a precizat MAE la solicitarea MEDIAFAX.

UPDATE 1:

Autoritaţile americane ar fi găsit, la câteva strazi distanţă, un posibil al doilea dispozitiv şi au cerut celor care locuiesc pe West 27th Street să stea departe de ferestre. Poliţiştii care cercetau zona exploziei din Chelsea au descoperit o oala sub presiune conectata la un telefon mobil, informează CNN, citat de Hotnews.ro.

Viețile celor răniți nu sunt în pericol, dar unul dintre ei este ”grav rănit”, a precizat comandantul pompierilor din New York citat de Reuters. 24 dintre cei răniți au fost duși imediat la spitalele din apropiere.

Explozia s-a produs pe strada 23, în apropierea sediului unei asociații pentru protecția nevăzătorilor.

Martorii oculari spun că explozia a fost ”incredibil” de puternică iar oamenii alergau disperați în toate direcțiile. Mai multe imobile din zonă au fost închise de către poliție.

Ulterior autoritățile au găsit un al doilea dispozitiv exploziv, nedetonat, la mică distanță de locul exploziei.

Chelsea este una din cele mai aglomerate zone din New York, iar barurile și restaurantele de aici sunt de obicei pline în week-end, comentează BBC.

Primarul Biaso a mai precizat că investigatorii  nu cred că există vreo legatură cu dispozitivul detonat tot sâmbătă în Seaside Park, lângă New Jersey, care nu a provocat victime.

Președintele Obama este ținut la curent cu mersul investigațiilor, a anunțat un oficial al Casei Albe citate de BBC.