
Social
The Guardian: Număr mare de violențe împotriva imigranților est-europeni, după Brexit
The Guardian a contactat ambasadele de la Londra ale tuturor celor 27 de state membre ale UE. Dintre cele 17 ambasade care au răspuns, aproape jumătate au raportat o creștere a incidentelor xenofobe în cele 12 săptămâni care au urmat referendumului din Marea Britanie pe tema apartenenței țării la UE.
Potrivit cifrelor obținute de The Guardian și publicate în ediția online a cotidianului britanic, cele mai multe incidente xenofobe au avut drept țintă cetățeni din țările est-europene, pe primul loc situându-se atacuri care i-au vizat pe polonezi sau persoane care au fost luate drept cetățeni polonezi. Serviciile consulare poloneze din Londra, Manchester și Edinburgh au înregistrat 31 de incidente motivate de ură începând cu 23 iunie, arată aceste statistici.
Pe de altă parte, ambasadele țărilor din Europa occidentală care au răspuns întrebărilor The Guardian, printre care Franța, Germania și Spania, nu au raportat abuzuri post-referendum asupra cetățenilor lor. Nici ambasadele Belgiei, Greciei, Danemarcei, Ciprului, Austriei și Estoniei nu au raportat abuzuri.
În schimb, ambasadorul polonez în Marea Britanie, Arkady Rzegocki, s-a declarat 'întristat de fiecare incident'. 'Comunitatea poloneză este cea mai mare minoritate națională din Marea Britanie și, datorită vizibilității sale, este posibil să fie din punct de vedere statistic o țintă mai ușoară a abuzurilor xenofobe', a spus ambasadorul.
Chestiunea delictelor motivate de ură după Brexit a fost abordată săptămâna trecută de diplomații acreditați la Londra la un dejun de lucru al ambasadorilor din grupul țărilor nordice. 'Este o tendință pe care am discutat-o. Cetățenii noștri nu s-au mai confruntat cu așa ceva înainte de referendum', a declarat ambasadoarea Letoniei, care a fost gazda reuniunii.
În acest context, Jon Burnett, cercetător la Institutul pentru Relații între Rase, apreciază că 'intensificarea atacurilor împotriva est-europenilor nu trebuie să vină ca o surpriză, dat fiind felul în care au fost prezentați în mod repetat, drept paraziți, hoți și amenințări. (...) Delictele motivate de ură sunt produsul unui construct politic realizat de-a lungul mai multor ani'.
Ținte ale atacurilor xenofobe înUK au fost și cetățenii din Lituania, Letonia, Suedia și Bulgaria, a concluzionat cotidianul britanic.
De amintit și că, pe 8 iulie, un magazin românesc din Norwich a fost incendiat, poliția din Norfolk tratând incidentul ca un delict motivat de ură. Ambasada României la Londra a raportat alte 'câteva' incidente xenofobe, dar a refuzat să dea detalii.