Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport INS: Gospodăriile nu fac față cheltuielilor importante

communist_romania_apartment_blocks.jpg

Image source: 
en.wikipedia.org

Aproape o treime din gospodăriile din România nu fac față cheltuielilor importante, reiese dintr-un studiu publicat de Institutul Național de Statistică. Cercetarea arată că peste jumătate din gospodării au avut în cursul anului trecut restanțe la energia electrică și abonamentul radio. 

„Condițiile de viață ale populației în anul 2015” – studiul publicat de INS, arată că 32,2% din gospodării nu fac față unor cheltuieli precum plata utilităților, întreținerea locuinței sau plata ratelor. Aproape 55% din gospodării au avut, pe parcursul anului trecut, restanțe la facturile la energie electrică sau la plata taxei radio. Peste 53% au avut probleme cu întreținerea locuinței și peste o treime au întâmpinat dificultăți atunci când au trebuit să plătească abonamentul telefonic. 
În ceea ve privește plata ratelor la împrumuturi, românii tind să fie ceva mai disciplinați, în primul rând pentru că eventualele ratări ale termenelor de plată se sancționează mai dur. Chiar și așa însă, datele INS arată că peste 9% din gospodării au înregistrat restanțe. 
Același studiu scoate în evdiență faptul că 2 din 10 gospodării din România nu-și permit să mânânce cel puțin un fel de mâncare cu pește sau carne o dată la două zile. Peste 13% nu-și permit menținerea unei temperaturi adecvate în locuință și aproape 7 din 10 familii nu și-au permis nici măcar o săptămână de vacanță. 
„Doar pentru una din șapte gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite”, mai arată statistica.