
Social
A fost confirmat şi al treilea deces cauzat de rujeolă. Medic: Este urmarea nevaccinării copiilor de către părinți
Doi dintre copiii infectaţi cu rujeolă au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute şi se așteaptă confirmarea finală.
În contextul creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri cu rujeolă, Ministerul Sănătății “condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor", după cum a transmis, miercuri, ministerul printr-un comunicat de presă.
Semnalul de alarmă este susținut de medici. “Există o relaţie clară cauză-efect între înmulțirea îmbolnăvirilor cu rujeolă și creșterea numărului de copii nevaccinați”, afirmă, într-un interviu la RFI, medicul Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și membru al Grupului de Vaccinologie.
Sandra Alexiu: Acest vaccin se face copiilor în vârstă de un an și protejează de aceste boli din care, după câte vedeți, se moare.
Reporter: Dumneavoastră spuneți că este o relație cauză – efect între nevaccinarea unui număr tot mai mare de copii și creșterea alarmantă a numărului de cazuri de rujeolă.
S.A: Fără discuție că este o relație cauză – efect. Noi am atras atenția asupra acesteia prin toate campaniile pe care le-am făcut cu grupul de vaccinologie al Societății Naționale. Cu cât numărul celor care se vaccinează este mai mic, cu atât numărul celor neprotejați este mai mare. Din ultimul deces, știm că este vorba despre un copil de nouă luni. Vaccinarea se face la un an. Dacă acest copil era înconjurat de persoane vaccinate, nu ar fi făcut această boală. Cu cât numărul celor care nu se vaccinează este mai mare, scade imunitatea de grup, pe care vaccinarea în proporție mare o asigură.
Rep: Care este pericolul la care își expun copiii părinții care nu îi vaccinează, nu doar împotriva rujeolei, ci și împotriva altor boli?
S.A: Depinde despre ce boală vorbim. În general, vaccinăm copiii pentru boli extrem de grave care nu pot fi altfel tratate și combătute. Dacă vorbim despre rujeolă, putem vorbi despre encefalite, despre paralizii care pot apărea ulterior la cei care supraviețuiesc. Putem vorbi și despre meningite. Dacă vorbim despre rubeolă, o boală care aparent poate fi ușoară, dar dacă o fac femeile gravide la începutul sau în timpul sarcinii, copiii se pot naște cu malformații. Dacă vorbim despre oreion, o boală aparent simplă, dar care nu a mai fost văzută în România în ultima vreme tocmai datorită vaccinării, dar care, dacă apare la adulți este foarte greu tolerată. Dacă apare la bărbați, poate da infertilitate definitivă. Aceste trei boli sunt cuprinse într-un singur vaccin.
Rep: Sunt și argumente aduse de cei care se opun vaccinării. Sunt din ce în ce mai mulți oameni. Ce efecte adverse ale vaccinării sunt cunoscute, doamna doctor?
S.A: Eu nu le-aș numi argumente. Sunt foarte mulți care refuză vaccinarea pe baza unor discuții. Se pun în balanță reacțiile adverse cele mai frecvente la vaccinare, cum sunt reacțiile locale, pe care noi nu le ascundem, cu aceste discuții.
Rep: Care sunt cele mai întâlnite reacții adverse periculoase și cât de des apar ele? La acestea se gândesc părinții care iau în considerare și cei care decid să nu își vaccineze copiii...
S.A: Sigur că există, dar sunt niște cifre care nu pun în discuție refuzul vaccinării. Dacă punem în balanță encefalita ce poate să apară după vaccinarea la rujeolă, ea este titrată în literatură la unul sau două cazuri la un milion de vaccinări. Encefalită care poate să apară după boală, poate să apară la o mie de copii. Este o diferență enormă. Și din encefalita care apare după vaccinare nu se moare.
Rep: În rândul părinților care sunt împotriva vaccinării se vorbește și despre alte boli mai grave care pot apărea ca urmare a vaccinării.
S.A: Una este să auzim și să preluăm un zvon și alta este să avem dovezi pentru acest lucru. Părinții se tem să își vaccineze copiii cu vaccinul antirujeolic de frica autismului. În ultima vreme se discută despre componenta genetică a autismului. Este o boală considerată boală psihică. Poate fi diagnosticată de un expert la copii mai mici de un an. În general, primele semne apar în jurul vârstei de 18 luni. Pentru că debutul acestei boli este la șase luni după această vaccinare, nu înseamnă că autismul se datorează vaccinului. Dacă aș fi părinte nespecialist, aș prefera să aflu informații corecte de la specialiști, nu de la oameni care nu au nicio legătură cu medicina. Chair dacă sunt persoane cunoscute, vedete, cu notorietate, câtă vreme nu ești specialist în medicină, nu poți vorbi despre lucruri legate de medicină.
Rep: Rujeola este singura boală de care ne putem teme, având în vedere numărul din ce în ce mai mare al copiilor nevaccinați?
S.A: Cum să fie doar rujeola? Ne temem de poliomielită. Ne temem de difterie. Ne temem de tetanos. Ne temem de tuse convulsivă. Ne temem de oreion, de rubeolă, de boli produse de hemofilul de meningita cu meningococ, de bolile produse de pneumococ. Vorbim de nu știu câte alte boli. De exemplu, cele mai multe decese, în lume, la copii, sunt de pneumonie.